Gradić Monmaut, rodno mesto engleskog kralja Henrija V postao je prvi Wikipedia grad na svetu.

Ne, Monmaut (Monmouth) nije postao "grad enciklopedija", već će omogućiti posetiocima da se lakše snalaze u okruženju, služeći se barkodovima koji su povezani za Wikipediom. 

Skeniranjem barkodova uz pomoć pametnih telefona posetioci će moći da otvore stranice Wikipedije koje će im biti svojevrstan vodič u ovom gradu i to na željenom jeziku. Barkodovi se nakon skeniranja prilagođavaju jeziku koji je podešen na telefonu. Od subote, 19. maja, dostupno je više stotina članaka o istoriji grada i turističkim znamenitostima. Wikimedia UK obezbedila je posetiocima sadržaj na 26 jezika, od hindu do mađarskog, piše Dejli mejl.

Ovaj projekat je zahtevao šest meseci aktivnog rada, koji bi bio uzaludan da lokalna opština nije napravila veliki korak i uvela besplatan bežični internet u celom gradu. Lokalni istoričari i turizmolozi, ali i stručnjaci iz celog sveta vredno su radili na kreiranju tekstova o ovom velškom gradu. Nakon sastavljanja tekstova na engleskom, volonteri su ih prevodili na ostale jezike.

Stivi Benton, direktor za komunikacije britanske Wikimedie, istakao je da je Monmaut izabran za prvi Wikipedia grad zbog bogate kulturne istorije i činjenice da se radi o rodnom gradu kralja Henrija V. Posredstvom Wikipedie nećete se informisati samo o značajnim kulturnim i istorijskim mestima, već i o manje poznatim, ali važnim i interesantnim lokacijama koje se vezuju za ovaj grad.

Benton je rekao da su mali gradski pabovi i radnjice poput pekara takođe uključene u projekat i da se ukucavanjem njihovog koda koji se nalaze na izlozima, može otkriti razvojni put pekarstva i pripreme peciva.

"Kada bi više gradova na ovaj način ‘preselilo’ svoja iskustva i obeležja na Internet, ovaj projekat bi dobio veći smisao i ljudi bi naučili više o svetu u kome živimo, a to je veoma moćno iskustvo, zbog čega se nadam da će nam se uskoro pridružiti mnogi širom sveta", kaže Benton.
Izvor: Mondo.rs