I ovog leta mnoge turiste brčkanje u Jadranskom moru dnevno će koštati od osam pa do neverovatnih 75 evra. Ulaz je svuda slobodan, sem na Kraljičinoj plaži, ali se plaćaju suncobran i ležaljka…

Crna Gora najjeftinija mediteranska destinacija: da ili ne? 

Pitanje se nameće nakon tvrdnje turističkih poslenika crnogorskog primorja, da će južnojadransko more ove sezone biti znatno pristupačnije od susednih, pa i onih sa kojima se ne "dodiruje", i sa druge strane nekih objavljenih cena za ulaz na peščana žala, od kojih se vrti u glavi.

Predsednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović ističe da je ponuda u paketu sa smeštajem, hranom i ostalim propratnim elementima, jeftinija za 30 do 40 odsto, od zemalja okruženja, posebno od Grčke, koja je uprkos krizi zadržala visoke cene letovanja.

Nema razloga da se ne veruje iskusnom turističkom radniku, koji uspešno vodi elitni hotel "Splendid". Cene smeštaja u privatnim sobama i apartmanima, koje se kreću od 10 do 15 evra za noć, zavisno od mesta i komfora, hotelski polupansioni (objekti sa dve, tri zvezdice) od 36 do 50 evra, to zaista i potvrđuju.

Šta, međutim, Radulović ubraja u "propratne elemente", nije saopštio. Ako je tu mislio i na plaže, posebno na one najpoznatije, onda ta ponuda i nije ni malo jeftina.

Plaže u Miločeru i Svetom Stefanu, svakako najprivlačnije na južnom Jadranu, proglašene su hotelskim. Zakupac adaptiranog hotela "Miločer" i grada-hotela Sveti Stefan, singapurska firma "Aman rizorts", tako ne dozvoljava pristup poznatoj Kraljičinoj plaži gostima koji nisu smešteni u hotelu.

Na Kraljevu plažu, uz koju se nalazi "Miločer", može se doći, ali gost treba da plati korišćenje dveju ležaljki i suncobrana, što za dan iznosi čak 75 evra! Toliko, recimo, staje sedmodnevni aranžman u privatnom smeštaju, ili noćenje sa doručkom u najskupljem hotelu. Nešto je jeftiniji "ulaz" na desnu plažu Svetog Stefana, gde ležaljka i suncobran koštaju 50 evra dnevno!

Mnogi će reći, pa zar se gost mora kupati na tim plažama. Ne mora, ako ne "stanuje" u okolini, u privatnim kućama koje su prirodno i oduvek bile upućene baš na pomenuta kupališta. I kojih nije malo, a čiji vlasnici uglavnom žive od izdavanja kreveta. S druge strane i na gotovo svim drugim plažama, ulaz je slobodan, ali je uglavnom obavezno iznajmljivanje mobilijara.

A njihov dnevni najam staje od osam do 15 evra, pa i više. Veoma je malo delova peščanih žala na koja gost može da dođe sa peškirom i svojim suncobranom.

Ustavom Crne Gore, koji garantuje slobodu kretanja, omogućen je i nesmetan prilaz plažama. U Javnom preduzeću "Morsko dobro", koje gazduje najužim pojasom uz more to ne spore, ali dodaju da zakupci plaža koji su dužni da ih uređuju i na njima obezbede kvalitetnu ponudu, sami određuju cene ležaljki i suncobrana. A ti rekviziti se moraju unajmiti, ako gost koji nije hotelski, dođe na te plaže, ističe Sandra Radulović, portparol JP "Morsko dobro".

Krsto Rađenović, predsednik NVO "Za lepši Sveti Stefan" i odbornik u lokalnom parlamentu, kaže da se problem, koji dugo već degradira ovdašnji turizam, mora rešiti, da se meštanima i njihovim gostima mora dozvoliti slobodno kretanje i prilaz plažama. On je podsetio da su i lane i prethodnih godina miločerske i svetostefanske plaže visokim cenama mobilijara terale meštane i goste, zbog čega su organizovani i protesti.

Kakav je dogovor moguć, hoće li biti protesta, ostaje da se vidi. A najjeftinijoj destinaciji na Mediteranu ne priliči da odmor gostima smeštenim u udobnim apartmanima, preseda zbog plaža, koje su, uglavnom, i prvi motiv za dolazak na more.

Kraljičina plaža
Kraljičina plaža u Miločeru, koja je dobila ime po jugoslovenskoj kraljici Mariji Karađorđević čija familija je bila vlasnik dvorca koji je kasnije pretvoren u hotel "Miločer", jedina je na crnogorskom primorju na koju je ulaz građanima zabranjen. Kao da je izuzeta iz svih zakona, normi i pravila. Godinama je tako. Pre deceniju i više, dakle pre izdavanja hotela u zakup, ona je bila rezervisana za političare i biznismene, koje su pratila mnogobrojna obezbeđenja, uniformisana i u civilu.
Izvor: novosti.rs