UNESKO je 2007. označio Galapagos kao jedno od ugroženih mesta na svetu. Međutim, 2010. pošto je vlada Ekvadora ubrzala postupak konzervacije, ta ostrva su uklonjena sa liste.

Iako ova priča ohrabruje, postoji još mnogo mesta na planeti koja bismo mogli bespovratno da izgubimo do 2100. Jednom kad afrički lavovi nestanu, ne možemo ih zameniti. Isto važi za neke ostrvske zemlje i venecijanske građevine iz 9. veka. 

Naravno, nemoguće je odrediti da li je Veliki koralni greben bitniji od Amazona, pa smo listu najdragocenijih ugroženih destinacija napravili hronološki. Evo koliko brzo možemo da izgubimo neka od čudesnih mesta na planeti ako nešto ne preduzmemo iz istih stopa.

Ako ste propustili, pročitajte PRVI i DRUGI deo ove priče…

III deo

Do 2020. možemo da izgubimo Park Virunga (DR Kongo) i Veliki koralni greben

Park Virunga
Najstariji nacionalni park u Africi, osnovan 1925, zauzima gotovo osam hiljada kvadratnih kilometara i obuhvata savane, močvare i ledena polja. Takođe ima i najveću stopu biodiverziteta u odnosu na bilo koji drugi park u Africi sa 2.000 biljnih vrsta, 706 vrsta ptica i 2018 vrsta sisara.

Virunga je u problemima već 20 godina i to zbog uništavanja staništa životinja i krivolova, ali i zbog plemenskih ratova. Park je na granici sa Ruandom, pa pobunjenička vojska Ruande operiše po parku, zbog čega je više od 140 rendžera ubijeno na dužnosti od 1996. Ako se takvo stanje nastavi, Virunga bi mogao da nestane za 10 godina.

Ako želite da pomognete, možete poslati donaciju direktno Nacionalnom parku. Sav novac će otići za zaštitu planinskih gorila (možete čak izabrati određenu jedinku ili porodicu). Park možete posetiti preko Kivu Travel agencije iz Konga, koja nudi petodnevnu turu obilaska staništa gorila i Niragongo vulkana za 1.650 dolara po osobi.

Veliki koralni greben, Australija
Najveći koralni greben na svetu koji se proteže na čak 2.300 kilometara mogao bi da nestane za 100 godina. Njegova pokrivenost koralima već se smanjila za polovinu u poslednjih 50 godina , a celi greben ima samo 50 odsto šanse da opstane, ako se emisija ugljen-dioksida ne smanji za 25 procenata do 2020.

Kada se okean zagreje, visoka temperatura oštetiće više od 2.900 koralnih grebena i ugroziti 1.500 vrsta riba, 134 vrste ajkula i raža i 30 vrsta morskih sisara. Great Barrier Reef Foundation iz Australije finansira ispitivanje i zaštitu grebena.

Eko-turistička kompanija Quicksilver organizuje dnevne izlete iz Kvinslenda do Koralnog grebena na katamaranima po ceni od 228 dolara po osobi.

U svakom trenutku možemo da izgubimo…

Maču Pikču, Peru
UNESKO je probleme Maču Pikčua nazvao „hitnim\", a najveća pretnja ovom drevnom napuštenom gradu sagrađenom 1450. su nesavesni turisti. Prošle godine je mesto posetilo milion ljudi, što je za 30 odsto više nego u 2010.

Pošto sve više putnika namernika dolazi i u obližnje gradove poput Aguas Kalijentesa, krhka zemlja sklona eroziji preti da stvori klizišta i ugrozi moćne ostatke rezidencije Pačakutija, vladara Inka iz 15. veka. Da ironija bude veća, ekonomija Perua zavisi od turista – 175.000 lokalaca živi od Maču Pikčua, a prihodi od posete lokalitetu čine 90% ukupne turističke zarade zemlje.

Kada je 2010. lokalitet zatvoren na dva meseca, zbog velikih kiša i poplava, procenjeno je da je Peru bio na gubitku oko 200 miliona dolara. Mesto je na listi World Monuments Fund od 2010. koji vodi računa o ugroženim mestima širom planete.

Conservation VIP nudi 10-dnevni put na bazi volun-turizma gde pomažete lokalnim čuvarima parka oko arheološke restauracije i održavanja Puta Inka. Cena je od 2.850 dolara po osobi.
Izvor: b92.net; fotografije: Wikimedia