Pokloničke ture organizuju se ili kao jednodnevni izleti, ali ima i onih koje traju više dana, a gotovo sve svetinje otvorene su za posetioce. Putovanja na Frušku goru, Oplenac, do Ravanice i Ljubostinje.

Vernici u Srbiji, Vaskrs i neradne dane mogu iskoristiti za posetu nekom od starih manastira u našoj zemlji. Pokloničke ture organizuju se ili kao jednodnevni izleti, ali ima i onih koje traju više dana, a gotovo sve svetinje otvorene su za posetioce, a u svima njima u vreme Vaskrsa služe se svečane liturgije. 

U Srbiji postoji oko 400 manastira, dok je bar još toliko crkava pod ingerencijom države. Nekoliko naših manastira je stavljeno i pod zaštitu Uneska, a to su, recimo, Studenica, Sopoćani, Visoki Dečani, Pećka patrijaršija.

Manastiri Fruške Gore
Tura koja podrazumeva obilazak svetinja na Fruškoj gori uglavnom traje jedan dan, a većina agencija koje turiste vode na ovaj put organizuju i posetu Sremskim Karlovcima.

Jedan od najznačajnijih manastira na Fruškoj gori svakako je manastir Krušedol, koji je zadužbina porodice Branković iz 1509. godine.

Manastiri u Šumadiji
Manastiri koji se nalaze u Šumadiji uglavnm su zadužbine porodica Karađorđević i Obrenović, a ture koje podrazumevaju njihov obilazak uglavnom traju po dva dana.

Manastir Pokajnica, sa crkvom brvnarom, simboliše sudbinu trojice srpskih prvaka sa početka XIX veka – Đorđa Petrovića, Miloša Obrenovića i Vujice Vulićevića. Crkvu je podigao Vujica, a po naredbi knjaza Miloša, za pokajanje grehova što su ubili Crnog Đorđa godinu dana ranije.

U neposrednoj blizini Pokajnice je Radovanjski Lug, gde je 26. 7. 1817. stradao Karađorđe, i tu se nalazi njegovo prvobitno grobno mesto i crkva Zahvalnica, koju je 1930. godine podigao kralj Aleksandar Karađorđević I svome pretku.

Turisti imaju priliku da posete i Orašac – malo mesto kraj Aranđelovca, gde je na Sretenje 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak pod vođstvom Karađorđa.

Moravski manastiri
Pod Moravskom Srbijom se podrazumeva oko 100 manastira vezanih lokacijski za slivove triju reka – Južne, Zapadne i Velike Morave. Na tom području je jedinstven stil u graditeljstvu koji je baština Srba.

Jedan od najznačajnijih je svakako Manastir Manasija, koji je zadužbina despota Stefana Lazarevića, sina cara Lazara, iz 1406. godine. Opasan je debelim i dobro očuvanim zidinama sa 11 kula. Od veličanstvenog živopisa na 2.000 metara kvadratnih sačuvana je polovina, gde je predstava „Sveti ratnici" zastupljena u svim enciklopedijama.

Osnivač i ktitor manastira Ravanica bio je Sveti knez Lazar u osmoj deceniji DžIV veka. Ispred oltara je ćivot sa njegovim Svetim moštima, a u crkvi su sahranjeni i njegovi sinovi.

Zadužbina
Jedan od najznačajnijih i najlepših manastira u Srbiji je Ljubostinja, koji je osnovala udovica kneza Lazara, kneginja Milica, 1390. godine. Ljubostinja na staroslovenskom znači „mesto ljubavi", jer su se na ovom mestu, na nekom vašaru, prvi put sreli i upoznali budući supružnici. Milica se po podizanju manastira, a posle pogibije supruga, ovde zamonašila i osnovala veliku žensku monašku zajednicu od udovica kosovskih junaka.

Cene
Fruškogorski manstiri 1 dan, za jednu osobu, prevoz, ručak oko 20 €
Šumadijski manastiri 2 dana, za jednu osobu, prevoz, dva ručka oko 40 €
Moravski manastiri 3 dana, za jednu osobu, prevoz, tri ručka oko 60 €
Izvor: Večernje novosti