Izuzetan razvoj sektora medicinskog turizma u Indiji podstiče bolnice i hotele da se poslovno povezuju u alijanse.

ITC grupacija, iz Gurgaona u saveznoj državi Harijana, sagradila je hotel sa 58 soba u blizini kompleksa bolnice Jupiter Lifeline u blizini Mumbaja radi zbrinjavanja medicinskih turista. 

Direktor hotela Sureš Kumar izjavio je da ovo probni projekat i da se ispituju mogućnosti za otvaranje sličnih hotela i u drugim gradovima u Indiji.

Jedan hotelijer iz Bangalora koji nije želeo da mu ime bude objavljeno, potvrdio je da čak pet odsto gostiju u njegovom objektu predstavljaju pacijenti iz obližnje bolnice.

Očekivanja su da će ovaj segment rasti pošto je zarada na ovim gostima često iznad prosečne. Saumajidžit Roj iz globalne konsultantske firme Jones Lang LaSalle objasio je da je ovakav aranžman dobar za obe strane.

U principu, bolnice ne dobijaju procenat od zarade za iznajmljenu hotelsku sobu, ali sa druge strane dobijaju mogućnost da neke pacijente izmeste i oslobode bolničke krevete.

Dobar primer je partnerstvo sistema bolnica Fortis sa nekoliko domaćinstava koja su zadužena za smeštaj, kao i za prevoz pacijenata od i do bolnice i to po veoma povoljnim uslovima.

Ovakav smeštaj je uvek blizu bolnice i ima uslove da zadovolji sve potrebe pacijenata. Anas Abdul Vađid, direktor u Fortis Healthcare grupaciji, čija je centrala u indijskom glavnom gradu Nju Delhiju, kazao je da prihodi od pacijenata iz inostranstva rastu blizu 40 odsto na godišnjem nivou.

Bolnice Apolo, sa sedištem u Čenaiju (Madras) imaju slične sporazume sa hotelima u neposrednoj blizini. Džejkob Džejkob, rukovodilac unutar grupacije Apolo tvrdi da je osoblje u ovim hotelima upoznato sa posebnim potrebama pacijenata i njihove rodbine.

Strani pacijenti koji tragaju za savremeno tercijalnom brigom uglavnom dolaze iz Afrike kao i južne i zapadne Azije. Već pomenuti Roj je izneo da se ne radi samo o pacijentima iz inostranstva, već da mnogi Indijci koje čeka dugo lečenje ili rehabilitacije, takođe koriste pogodnosti ovog sistema.

Domaći pacijenti kojima je potrebna posebna nega takođe dolaze kako bi se lečili na kardiologiji, ortopediji, neurologiji, onkologiji i podvrgli se transplantaciji organa. Troškovi lečenja su veoma konkurentni, jer pacijenti plaćaju samo 10-20 odsto od sume koju bi platili u inostranstvu.
Izvor: b92.net