Britanski turisti u inostranstvu posećuju svoje ambasade za pomoć u svim mogućim situacijama – od rezervisanja mesta u restoranu i snalaženja u prostoru do udvaranja strancima, rekao je ministar inostranih poslova Velike Britanije Vilijem Hejg.

Turista koji je doputovao u SAD prošle godine je nazvao diplomate kada je u iznajmljenoj kući na Floridi našao mrave, dok je turista koji je boravio u Španiji pitao gde može naći zgodno mesto za božićni ručak. 

"Mi nismo ljudi kojima se obraćate kada ne možete naći protezu, kada vam se pokvari uređaj za navigaciju i trebaju vam smernice… kada vam treba neko ko će vam čuvati psa dok ste na odmoru", poručio je Hejg u govoru koji je održao u ministarstvu.

On je dalje naveo da je jedan turista u Grčkoj tražio pomoć da podigne kokošinjac, a drugi, koji je putovao u Italiju, nazvao konzulat i tražio da neko u njegovo ime baci novčić u rimsku fonatanu di Trevi jer je on zaboravio da to učini za vreme svog boravka.

Veruje se da bacanje novčića garantuje brz povratak u taj grad.

"Bojim se da naša posvećenost održanju dobrih odnosa sa susedima ne podrazumeva da moramo prevoditi reči ‘Volim te’ na mađarski jezik, kao što je tražio jedan zaljubljeni britanski turista", rekao je Hejg.
Izvor: b92.net