Manifestacije tokom Vaskršnjih praznika: Dečji defile u Krupnju, farbanje jaja u Banoštoru, Tucijada u Kragujevcu… U Vršticama se održava veliko takmičenje i nadigravanje za dukat…

Ove godine se, kao nijedne ranije, u mnogim mestima širom Srbije priprema proslava Vaskrsa, najvećeg pravoslavnog praznika. Najviše događaja rezervisano je za Veliki petak, a domaćini su se potrudili da osmisle zanimljive programe i da gostima nijednog trenutka ne bude dosadno. Sve ove manifestacije su otvorenog tipa i na njima mogu da učestvuju svi građani, a pogotovo deca.

Krupanj
Prva u nizu manifestacija, čiji se spisak može videti u godišnjem Kalendaru Turističke organizacije Srbije, počinje 7. aprila u Krupnju. Na Lazarevu subotu tradicionalno se organizuje spektakularan dečji defile kroz ovaj grad.

– Manifestacija počinje u devet časova ujutru, kada deca, tokom Službe, pletu venčiće od vrbovine – objašnjava Radovan Ristanović iz Turističke Organizacije Krupanj. – Zatim sva deca, obučena u narodne nošnje, polaze iz etno-kuće Cvetinović u Banjevcu u veliki razdragani defile gradom i idu do prigradskog sela Brštice. Na uređenom prostoru u Vršticama počinje veliko takmičenje u pevanju, recitovanju, izbor za najlepše dete, kao i nadigravanje dečaka i devojčica za dukat. Uveče je nastup grupa koje izvode moderan ples.

Aranđelovac
Najbrojnije manifestacije održavaju se, međutim, na Veliki petak. Tog dana se kod Etno-kuće, koja se nalazi preko puta pećine Risovače, organizuje oslikavanje jaja za decu.

– Mališani iz Aranđelovca će još u četvrtak oslikavati jaja koja će, zatim, moći da se vide na izložbi u portama sve tri gradske crkve – kaže Slobodan Ćirović iz TO Aranđelovac. – Proslava traje od 13. do 15. aprila i na prvi dan Vaskrsa moći će da se vide najlepša jaja, pogleda nastup kulturno-umetničkih društava ili vidi kompleks Karađorđevića za ulaznicu od 300 dinara.

Banoštor
Na Veliki petak će i celo sremsko selo banoštor biti u znaku dečjeg smeha. Desanka Šarik, vlasnica agencije „Svet turs\", dovodi male Novosađane na u Banoštor na dečji festival farbanja jaja.

– Decu ćemo u 10 časova odvesti u voćnjake i vinograd da naberu travu kojom će ukrašavati jaja, a zatim će sakupljati jaja u seoskom dvorištu – kaže Šarik. – Pravićemo i najveće gnezdo, koje se možda pojavi i u Ginisovoj knjizi rekorda, a deca će videti i kako se rađaju pilići. Jaja ćemo osveštati u seoskoj Crkvi Svetog Georgija, a zatim, počinje šaranje u raznim starinskim tehnikama – u lukovini i sa čarapom, kao i na moderan način.

Slede izbor najlepšeg jajeta i nagrada, pa poseta „Majkinoj radionici\" i upoznavanje sa starim zanatom – trukovanjem, odnosno preslikavanje starih šema na materijal i prezentacija veza. Među šemama koje su stare skoro 100 godina, nalazi se čak i Mini Maus iz 1930. godine, kao i ostali vezovi za jastučnice. Za prvi dan Vaskrsa u većini srpskih sela je običaj da deca traže jaja po dvorištu i vide šta im je zec ostavio. Sva deca za Vaskrs moraju da imaju novu garderobu.

Dimitrovgrad
I u istočnoj Srbiji se za 15. april sprema fešta, takozvana Velikdenska peraška. Na platou ispred Doma kulture, na uređenom prostoru, održaće se takmičenje u tucanju uskršnjih jaja.

– U toku je šaranje jaja u vrtićima i školama i za Uskrs ćemo izabrati najlepša – kaže Zoran Dimitrov, direktor TO Dimitrovgrad. – Organizovaćemo i izložbu umešenih „kozunaka\" i odabrati najlepši i najukusniji. Stvar prestiža je da svaka domaćica napravi što bolji. Biće i degustacija jaja i tradicionalnih jela vezanih za uskršnje praznike kao i ostalih lokalnih specijaliteta. Nastupaće folkloristi iz vrtića, a moći će da se vidi izložba narodnih rukotvorina i dekorativnih ptica

Kragujevac
Svetsko prvenstvo u tucanju uskršnjim jajima, koje se održava u Mokrinu, ne treba posebno najavljivati, ali istog dana, 15. aprila, u Kragujevcu „Eko-park\" priprema zanimljiv program.

– Tucijada počinje u sedam časova ujutru „vaskršnjim urankom\" u Gradskom parku Ilina voda, a u 10 časova će se čuti pucanj iz trešnjevog topa „kumbare\" koji najavljuje hor – kaže Slađan Rakić iz udruženja „Eko-park\". – Posle bogatog programa u 11 časova počinje Tucijada, takmičenje za najšarenije i najjače jaje.

Beograd
Već tradicionalno, u glavnom gradu će se održati manifestacija „Dečije uskršnje čarolije\", tokom koje će biti organizovano oslikavanje uskršnjih jaja i izložba radova na temu Vaskrsa. Mališani će moći da ukrašavaju jaja u Konaku knjeginje Ljubice, kao i ispred hrama Svetog Save.

U petak, 13. aprila, u galeriji Radio-televizije Srbije biće otvorena izložba najlepše oslikanih jaja i likovnih radova, dok će na dan Vaskrsa, na Tašmajdanu biti organizovano tradicionalno takmičenje dece u tucanju Vaskršnjim jajima.

Klepanje i vino
Deca koju roditelji dovedu u Banoštor moći će da vide kako se u selu živelo pedesetih godina prošlog veka i kakve su časopise tadašnje devojke dobijale iz Beča i Pariza. Običaj je u Sremu da na Veliki petak bake i mame deci kokaju kokice i, zatim, odlaze u crkvu da klepaju drvenim udaraljkama i idu na službu koja počinje u 18 časova. Gosti koji tokom Vaskršnjih praznika posete Banoštor mogu uživati i u vožnji skelom preko Dunava, ali i u degustaciji vina iz fruškogorskih podruma.
Izvor: novosti.rs