Turisti iz Srbije ostaviće ovog leta više od 400 miliona evra van zemlje. U Crnu Goru malo ko ide preko agencija, uglavnom se ide kod rođaka i prijatelja koji imaju smeštaj.

Na plažama Crne Gore i Grčke, turisti iz Srbije ostaviće ovog leta više od 400 miliona evra. Zvanični podaci pokazuju da je za letovanja u inostranstvu prošle godine potrošeno 35 miliona evra više nego u 2010. Za ovu sezonu, ipak, ekonomisti ne predviđaju rast potrošnje.

Domaći turisti nisu pokazali da ih je pogodila kriza. Brojke NBS govore da putnici prošlog leta uopšte nisu štedeli, jer iz zemlje se odlilo 421,4 miliona evra, a od maja do septembra 2010. ova cifra je iznosila 385,6 miliona evra. Istraživanja pokazuju da će na odmor tokom letnjih meseci otići tek svaki deveti ili deseti građanin zemlje.

"Rasta potrošnje na letovanja u inostranstvu, u odnosu na prošlu godinu, po svemu sudeći, neće biti", objašnjava ekonomista Goran Nikolić. "Najviše turista iz Srbije otići će u Crnu Goru, jer tamo i dalje postoje jake rođačke veze i mnogi stanovi u kojima letuju. A, to se ne vidi u platnom bilansu, jer retko ko na južni Jadran odlazi preko agencija. Tome u prilog ide i povećanje prodaje srpskih proizvoda tokom letnjih meseci".

Turističke agencije čvrsto veruju da će letovališta na Halkidikiju ponovo biti destinacije broj jedan za putnike iz Srbije.

"Turisti će najviše letovati u Grčkoj, jer ova zemlja im je poznata, tamo mogu da pronađu povoljan apartmanski smeštaj", objašanjava Aleksandar Vučković iz "Argusa".

"Prevoz ne košta mnogo, smeštaj za deset dana staje od 50 do 150 evra, u zavisnosti od termina, a većinu potrepština mogu da ponesu sa sobom iz Srbije".
Izvor: novosti.rs