Špansko selo Huskar je dramatično povećalo broj turista od kada je prošle godine ofarbano u plavo za potrebe snimanja filma o Štrumfovima, piše list “Telegraf”.

Malo andaluzijsko selo Huskar koje broji svega 200 stanovnika posetilo je blizu 125.000 ljudi posle "plave" transformacije. "Broj posetilaca stalno raste", kazao je starešina sela, dodajući da "turisti nastavljaju da dolaze čak i po hladnom vremenu". 

Stanovnici su glasali da zadrže fasade svojih kuća u "štrumfovskoj" boji kada su uvideli turistički potencijal novog izgleda sela. Tražili su i specijalnu dozvolu od regionalne vlade i lokalnog biskupa, a u plavo su ofarbali i seosku crkvu.

Pre dolaska filmske ekipe, sve kuće u selu bile su bele u skladu sa tradicijom Andaluzije. Huskarov preobražaj počeo je kada je izabran za mesto snimanja "Štrumfova 3D", koji je u bioskopima prikazan prošlog leta. Od tada je posao u selu krenuo da cveta, posebno za prodavnice suvenira i restorane.

Tokom vikenda i praznika u selu se održava "Mercapitufo", tj. "štrumfovska pijaca", na čijim se tezgama prodaju predmeti vezani za popularne junake belgijskog crtača stripova Pejoa, kao i razni kulinarski specijaliteti. Po pisanju lokalnog lista "Sur", Huskar poseti u proseku oko 2.000 turista svakog vikenda.

Za stanovnike sela, plava boja predstavlja spas za lokalnu privredu. "Ona je donela sreću, biznis i radna mesta, i učinila naše selo popularnim", kazao je starešina Huskara.
Izvor: b92.net