Za trodnevni odlazak u Budimpeštu, Prag ili Beč turisti će morati da izdvoje oko 90 evra, a skoro toliko za vajate širom Srbije. Skuplje pet do 10 odsto nego prošle godine.

Putovanje u evropske metropole za praznike ili vikend može koštati približno kao i odlazak u domaća etno-sela. Za trodnevni odlazak u Budimpeštu, Prag ili Beč turisti će morati da izdvoje oko 90 evra, a računica je tek nešto manja za vajate širom Srbije. 

Procene turističkih agencija pokazuju da je, tokom upravo završenih Uskršnjih praznika, više od 8.000 turista iz Srbije krenulo u obilazak nekih od evropskih gradova. Kako objašnjavaju turistički radnici, najveće interesovanje vladalo je za bliže destinacije, poput Budimpešte, Beča, ali i Istanbula.

– Prvo su rasprodati dvodnevni i trodnevni aranžmani kojima cena kreće već od 69 evra po osobi – objašnjavaju beogradski agenti.

– Tako je najviše odlazaka bilo za Mađarsku i Austriju.

U odnosu na prošlu godinu, ovi aranžmani su poskupeli od pet do 10 evra. Jer, na putovanje se odlazi autobusom, pa su zbog rasta cene goriva, agencije podigle cenovnike.

A cene u domaćim etno-selima gotovo da pariraju evropskim gradovima. Tako, primera radi, u Rašinom selu nadomak Beograda, noćenje s doručkom u vajatu košta 18 evra, dok za hotelski smeštaj treba platiti i 35 evra. U popularnim Stanišićima, nadomak Bijeljine, dvokrevetna soba košta 46 evra za noć. Tek nešto jeftinije košta odmor u Latkovcima, kod Aleksandrovca, gde za noćenje s doručkom treba platiti 1.800 dinara, a za polupansion 2.200 dinara. Evropske cenovnike drže i u vajatima Gornje Kravarice, kod Dragačeva, gde polupansion staje 2.100 dinara.

– Iako nismo u Evropskoj uniji, ne možemo spuštati cene ispod realnog nivoa – objašnjavaju u jednom etno-selu. – Jer, imamo stalne troškove koje moramo da pokrivamo samo od posete gostiju. A jeftino prenoćište, za 200 ili 300 dinara, može se naći u seoskim domaćinstvima, koja izdaju sobe u kućama u kojima i žive.
Izvor: novosti.rs