Vojni aerodrom u Šampanji uskoro će poneti naziv Paris-Vatry-Disney po evropskom Diznilendu.

Naime, irski avio-prevoznik Ryanair nedavno je otkupio to zemljište od Francuske i planira da ponudi brz prevoz svim ljubiteljima Diznijevih zabavnih parkova. 

Iako je novi aerodrom bliži belgijskoj granici nego Ajfelovom tornju, iz Ryanair-a tvrde da je njegova lokacija idealna kako za posetu Parizu, tako i Diznilendu. Niskotarifni prevoznici su sve više zainteresovani za takozvane "sekundarne aerodrome", gde se ne stvaraju gužve i minimizira vreme koje letelica provodi na zemlji, čime se povećava efikasnost.

Takođe, takvi aerodromi imaju mnogo niže takse od velikih, jer manje plaćaju zakup ili otkup zemljišta na mestima udaljenim od velikih gradova. Tokom godina, kreativni nazivi koje je Ryanair davao svojim aerodromima sve više su ljutili konkurentske kompanije.

Tako je osnivač EasyJet-a Stelios Hadži Joanou, opisao Ryanair kao korisnika "tercijalnih aerodroma" koji "leti niotkuda ka ničemu".

British Airways je čak tužio tu kompaniju 1999. zato što su u jednoj reklami poredili cene avionskih karata različitih prevoznika na evropskim rutama.
Izvor: B92.net