Madurodam u Hagu, najpoznatiji evropski park minijatura, proteklog vikenda je ponovo otvoren za posetioce, posle renoviranja koje je trajalo nekoliko meseci.

Menadžment Madurodama očekuje da će minijaturni amsterdamski kanali, kuća Ane Frank, most Erazm, roterdamska luka, amsterdamski aerodrom – Šipol, pijaca sireva u Alklarmu, polja lala, kraljičina palata, pivara Hajneken u park godišnje \"dovesti\" oko 700.000 posetilaca. 

\"Tokom deset godina, imali smo više od milion posetilaca godišnje. Kad se taj broj smanjio – morali smo da uradimo nešto\", rekao je AFP-u menadžer parka Sižim Žansen.

Vodenice su visoke oko 30 centimetara, crkveni tornjevi ne dostižu više od dva metra, a figurine muškaraca i žena su visoke tek nekoliko centimetara. U ovom parku sve je reprodukovano u razmeri jedan prema 25 – odnosno sve makete su 25 puta manje od originala.

\"Želeli smo da posetioci razumeju šta je zapravo Holandija\", rekao je Žansen precizirajući da je renoviranje, koje je trajalo pet meseci i koja je koštalo osam miliona evra bilo veoma važno za ovaj park koji je napravljen 1952. godine.

Park je grupisan u tri tematske celine – \"voda kao prijatelj i nepijatelj\", \"stari gradski centri\" i \"Holandija kao izvor inspiracije za svet\".

Park su kreirali roditelji Džodža Madura, holandskog vojnika koji je umro u koncentracionom logoru tokom Drugog svetskog rata, kao bi finansirali dobrotvorne organizacije za decu.
Izvor: Mondo