Ako je verovati nedavnim izveštajima, zavisnicima od adrenalina su klasične turističke destinacije postale dosadne Oni žele prave avanture, a Majka Zemlja i dalje može da im ih ponudi.

Kompanije se prosto utrkuju ko će pravim avanturistima ponuditi najbolje putovanje. Virgin Galactic tako najavljuje putovanje do granice sa svemirom, a druge putovanje do najdubljeg raseda na dnu okeana – Marijanske brazde koju je nedavno posetio i reditelj Džejms Kameron. 

Oni plićeg džepa mogu da odlaze na bandži skokove, ili tuk – tuk vožnju u Bangkoku. Međutim, osobe vođene parolom „jednom se živi", verovatno su i to isprobale i sada čeznu za drugim izazovima. Šta da im naša planeta ponudi? Ako zavrtite globus, videćete da je destinacija stvorenih za avanturiste na pretek. Mi vam predstavljamo neke od njih.

Bolivija – Vožnja biciklom Putem smrti
Ovaj put dug 60 kilometara koji vodi od prestonice La Paza do grada Koroika (Coroico) poznat je kao najopasnija staza na svetu još od 1995.

Ova „saobraćajnica" ima samo jednu traku i praktično je neprohodna kada pada kiša.

Iako većina vozača pokušava da je izbegne iz straha da ne završi na dnu provalije, putnici željni naleta adrenalina mogu da voze bicikl ovim putem.

Uz to dobijaju i odličan pogled na bujnu Amazonsku prašinu i neverovatne planinske pejzaže.

Pre nego što se otisnete na „put smrti", obavezno proverite kočnice.

Pariz – Organizujte sopstvenu otmicu
Za one koji i na pomen obilazaka muzejskih zbirki glasno zevaju, Pariz nudi nešto više od Luvra.

Naime, u francuskoj prestonici možete da organizujete sopstvenu otmicu. Uz adekvatnu novčanu naknadu (900 evra za „osnovni paket usluga"), neko će vas svezati, povezati vam oči i držati 11 sati u zarobljeništvu.

Zašto? Zavisnike od adrenalina to nemojte pitati.

Nepal – Trčite maraton na Mont Everestu

Ako nemate novca za klasično planinarenje do vrha sveta, ili vam to deluje zastrašujuće, isprobajte sledeću najbolju stvar – učestvuje na Tenzing Hillary Everest maratonu.

Trka se održava na godišnjicu sastanka ser Edmunda Hilarija i Šerpasa Tenzinga na Everestu, 29. maja svake godine.

Startna pozicija je na 5.000 metara iznad nivoa mora, pa računajte da ste u dobroj kondiciji ako uopšte živi stignete do cilja. Takođe, ne nadajte se pobedi, jer su lokalci u ovoj disciplini nenadmašni.

Maui – Surfovanje "na steroidima"
Surfovanje na talasima na grčkom ili crnogorskom primorju je jedna stvar, ali obuzdavanje talasa na plaži Jaws na havajskom ostrvu Maui, sasvim druga.

Talasi su zbog posebnog reljefa morskog dna visoki i do 36 metara i dostižu brzinu od 45 kilometara na sat.

Ko voli, nek izvoli.

Kambodža – Pucajte iz „Kalašnjikova"
Oduvek ste sanjali da postanete akcioni heroj? Šansu za to možete naći u Pnom Penu.

Naime, na specijalnom poligonu za turiste možete isprobati tešku artiljeriju poput AK-47, M-16, uzija, pa čak i raketnog minobacača.

Možete rezervisati čak i žive mete – patke ili neke druge nesrećne ptice i raznositi ih u paramparčad.

Ukrajina – Černobil tura

Tamo gde se dogodila najveća nuklearna katastrofa na svetu, možete pronaći sumorne ostatke starog SSSR-a.

Iako su neka područja i dalje neprohodna, možete prošetati gradovima duhova sa napuštenim školama, hotelima i parkovima.

Naravno, vodič će sve vreme kontrolisati nivo radijacije, a vi ćete biti prepušteni detektoru u njegovim rukama.

Kina – Hodajte na daskama na planini Huašan
Ništa vas neće naterati da cenite to što ste živi, kao šetnja daskama planine Huašan. Naime, zavisnici od adrenalina iz celog sveta dolaze ovde da uz malu pomoć konopaca hodaju daskom širokom svega nekoliko centimetara prikovanom za vertikalne stene.

Samo jedan pogrešan korak može vas poslati u „večna lovišta".
Izvor: b92.net