Pod nazivom “Snimanje Harija Potera”, u londonskom studiju “Vorner brosa” organizovana je nova tura poseta zaljubljenika u avanture tog dečaka čarobnjaka, koji će moći do vide vide kulise, kostime i scenografiju iz filmova.

Smeštena u hangar površine 14.000 kvadratnih metara u predgrađu Londona, tura će voditi posetioce kroz Hogvorts i Dijagon aleju i pokazati im kako je pravljena magija prikazana na velikom ekranu. 

Kompanija "Vorner" nada se da će na turu svakog dana doći oko 5.000 ljudi koji će, za četvoročlanu porodicu, platiti ulaz 83 funte (99 evra) kako bi videli kako je snimano osam filmova o Hariju Poteru i šta se sve nalazi na setu nekog dilma.

Tim koji je radio na filmovima "zaista želi da svi vide ove setove, ova blaga u koja je uloženo mnogo britanskog truda i rada", rekla je AFP-u potpredsednica londonskog ograncka "Vorner brosa" Sara Ruts.

Posetioci će prvi put moći da prošetaju Dijagon alejom, ulicom gde su Hari i njegovi drugari kupovali čarobne štapiće, sove i drugi školski pribor. Oko 3.000 štapića napravljeno je za filmove a mnoge je Danijel Redklif, koji glumi Hari Potera, slomio jer ih je koristio kao štapove za bubanj. Takođe će moći da vide trpezariju Hogvortsa, njen pocrneli kamin, kamene životinje na zidovima i klupe. Oni pažljiviji moćiće da vide i crteže koje su mladi glumci urezali na stolove uz blagoslov producenata koji su želeli da sve izgleda što je autentičnije moguće.

U muškoj spavaonici ostali su kreveti namenjeni 11-godišnjem Hariju i njegovim prijateljima. U učionicama i dalje stoje napici, stotine posuda i flaša na prašnjavim policama duž zidova ispunjene misterioznim tečnostima – zapravo je reč o zapečenim životinjskim kostima i osušenom bilju.

I dok će možda maketa Hogvortsa, koja je korišćena za snimke u eksterijeru, biti razočaranje za one koji su očekivali pravi zamak, bogatstvo detalja je impresivno. Svi zidovi ručno su rađeni, a preko 300 optičkih kablova korišćeno je za similaciju baklji i fenjera.

Tura pruža i uvid u specijalne efekte koji su dali toliku moć Hariju Poteru i njegovim kolegama.

Britanska štampa podeljena je po pitanju nove atrakcije, sada kada je Roulingova prestala da piše knjige o Hariju, a filmska saga završena. Mnogi mediji komentarišu o visokoj ceni ulaznice i suvenira, uključujući 500 funti za repliku Dambldorovog plašta.

Ali obožavaoci su oduševljeno reagovali na vesti o novoj turi, i svi vikendi su u naredna tri meseca već rasprodati.

"Mislimo da je ovo jedinstveno iskustvo sa setovima i rekvizitima i kostimima koji su pružili notu autentičnosti filmovima o Hariju", rekla je Rutsova.

"Nijedan od ovih predmeta nikada ranije nije izložen u javnosti i prvi put pokazujemo sve tajne iza kulisa i kako su specijalni efekti rađeni", dodala je ona.
Izvor: mondo.rs