Panoramski krov – da ne propustite čuvene nebodere, priključak za USB, čak i neutralizator mirisa – takav će od iduće godine biti njujorški “žuti taksi”.

"Taksi sutrašnjice" prikazali su u utorak (3.4.) u Njujorku gradonačelnik Majkl Blumberg i Karlos Gon, predsednik i izvršni direktor Nisana koji je prošle godine dobio ugovor za isporuku novog gradskog vozila.

Taj "taksi 21. veka" biće "najsigurniji taksi u istoriji. Njujorški taksiji uvek su bili ikona grada, a sada smo postavili novi standard. Oko 600.000 putnika koji koriste taksije svakog dana zaslužuju najnoviju tehnologiju i vrhunske mere sigurnosti", rekao je gradonačelnik Njujorka.

Veliki klimatizovani mini-kombi ima mnogo više prostora za noge nego dosadašnji sedan ili čak i klasični 4×4 koji čine sadašnju flotu 13.000 taksija u Njujorku. Biće prikazan na javnoj izložbi u Njujorku Auto šou koja se otvara 6. aprila. "Nisan NV200" ina klizna zadnja vrata, za putnike lampe za čitanje, jednu električnu utičnicu i dva USB priključka. Putnici mogu da sebi podese klima uređaj ili grejač, a sa vozačem razgovaraju preko interfona. Obloge sedišta biće anti-bakterijske. Čak je i sirena nova, da bi zvuk bio manje prijatniji.

Novi žuti taksi je i nešto lakši od sadašnjeg, mada je veći. Od jeseni 2013. novi taksi koji će koštati 29.700 dolara u standardnoj verziji, postepeno će zameniti stari taksi. Ugovor sa Nisanom traje 10 godina.

Svaki dan 600.000 ljudi u Njujorku koristi taksi. Gradska flota ima 13.237 taksija koji godišnje ukupno prevale 800 miliona kilometara. Sadašnji taksiji su opremljeni malim ekranom osetljivim na dodir što omogućava putniku da gleda kratke oglasne informacije, i da vožnju plati kreditnom karticom. U maju 2011, posle konkursa koji je trajao skoro dve godine, japanski proizvođač automobila Nisan, povezan sa francuskim Renoom, dobio je desetogodišnji ugovor da obnovi flotu taksija u Njujorku. Konkurisali su i američki Ford i turski Karsan.
Izvor: B92.net