Skrenite sa uobičajenih turističkih trasa i otkrijte nesvakidašnja mesta širom Evrope, često skrivena od očiju javnosti…

Godinama je 8. distrikt u Budimpešti smatran područjem koje treba izbegavati: zapušten, ogrezao u kriminalu i izrešetan rupama od metaka iz 1956, iz vremena mađarske revolucije. 

A zatim su tu instalirane bezbednosne kamere, kriminal je doveden pod kontrolu i počeli su da se otvaraju novi moderni kafei, klubovi i umetničke galerije. Međutim, ovaj distrikt je zadržao vizuelni izgled, zvuke, pa čak i mirise minulih vremena.

Điri Bagljaš i Mano Domjan nisu mogli da odole onome što Điri opisuje kao „bedni sokaci i kraljevske avenije 8. distrikta\", pa su osnovali agenciju Budimpešta izvan znamenitosti koja organizuje pešačke ture kroz ovaj distrikt sa mogućim posetama domovima ljudi koji tu žive.

Đirijevim rečima: „Naše ture su prvenstveno namenjene onima koji su otvoreni za sticanje ličnog iskustva i inspiracije u različitostima koje se mogu pronaći i videti u Budimpešti.

To i jeste razlog što posećujemo domove meštana kako bismo na taj način omogućili fizički kontakt sa onima koji žive u 8. distriktu.\"
Preuzeto iz Reader’s Digest Srbija