Španija je već decenijama poznata kao evropska destinacija za sunčanje i kupanje, s obzirom da 300 dana u godini sija sunce. Tirkizna voda, svetska odmarališta… ovde ćete naći sve.

Od pustih peskovitih plaža sa uvalama, pa do onih modernijih sa celodnevnim dešavanjima – španska obala je prepuna divnih mesta za kupanje, a na vama je samo da odaberete jedno. 

 

1. Islas Cies, Galicia
Zaboravite na Costa del Sol, mesto krcato turistima i odmarajte se na ovom tihom ostrvu sa netaknutim plažama koje se nalazi na severu Španije. Zahvaljujući trudu španskih vlasti, ovo ostrvo je sada nenastanjeni nacionalni park.

Još nije dozvoljena gradnja hotela, ali uvek možete prenoćiti u kampu iz kog se pruža predivan pogled.

 

2. Cabo de Gata, Almerija
Andaluzijski najveći prirodni rezervat na obali, Cabo de Gata – Nijar, ima puno divljih i razuđenih plaža koje spadaju u najbolje plaže Španije. Pejzaž je ovde drugačiji od pejzaža u ostatku zemlje, isušena zemlja podseća na onu sa divljeg zapada. Jedna od najboljih plaža je Playa del Mónsul, na kojoj su snimani delovi filma Indijana Džons.

 

3. Cala Tarida, Ibica
Ako vas Ibica podseća samo na danonoćne žurke i pijanke, razmislite još jednom. Bićete iznenađeni koliko divnih, iskonskih plaža ima ovde; Cala Tarida je jedna od mnogih skrivenih mesta za kupanje. Na njoj možete naći mnoštvo uvalica, a kristalno čista voda više je nego pogodna za ronjenje.

 

4. Playa Papagayo, Lancarote
Playa Papagayo idealna je za opuštanje ali i za turiste koji vole avanture. Cela oblast je proglašena nacionalnim parkom, a brdovito tlo je savršeno za planinski biciklizam i planinarenje. Do nacionalnog parka se stiže kolima ili biciklom, a od najbilžeg gradića udaljen je samo 5 minuta vožnje.

 

5. Cala de Algaiarens, Menorka
Menorka je ostrvo puno izolovanih uvala i devičanskih plaža. Tiho je i sa mnogo manje turista od nekih drugih španskih ostrva.

Moćni talasi daju mu jedinstven, moćan izgled; voda je bistra tako da možete da uživate u podvodnom svetu.

 

6. Playa de la Concha, San Sebastijan
Mnogi, uključujući i same Špance, smatraju je najboljom plažom u celoj zemlji. Playa de la Concha nalazi se na periferiji grada San Sebastijana, a laganim hodom do nje stižete za desetak minuta.

Tokom leta na ovoj plaži ćete teško pronaći mesto za peškir, ali s obzirom da je ona spojena sa još dve plaže Ondarreta i Zurriola, lako se možete šetati od jedne do druge. Plaža Ondarreta je malo manja i voda je plića dok je Zurriola poznata po velikim talasima idealnim za surfovanje.
Izvor: b92.net; fotografije: flickr.com