Crkve i katedrale obično su najfascinantniji deo svake metropole, a ujedno su i turistički, duhovni i kulturni centar svakog grada. Oko njih se tiska hiljade turista-hodočasnika kako bi se slikali i delić duhovne istorije svoje, ili tuđe civilizacije poneli sa sobom.

Hramovi širom sveta, bez obzira kojoj religiji pripadali, namerno su pravljeni tako da kod čoveka izazovu divljenje, i osećaj sitnosti u odnosu na grandioznost religije materijalizovane u objektu hrama. Ovo su crkve i katedrale koje zaista vredi videti, a čija atmosfera izaziva neki čudni osećaj, pa čak i ako niste vernik. 

1. Bazilika Svetog marka, Venecija – Predivan primer vizantijske arhitekture nalazi se u centru Venecije, na Trgu Svetog Marka. Raskošan dizajn i prelepi mozaici zaštitni su znak ove bazilike, ali i samog grada.

 

2. Hram Svetog Vasilija Blaženog, Moskva – Ovaj hram vidi se na skoro svakoj razglednici glavnog grada Rusije. Nalazi se na čuvenom Crvenom trgu i sagrađen je sredinom 16. Veka u čast pobede Rusije nad Tatarima.

 

3. Katedrala Las Lahas, Kolumbija – Na granici Kolumbije i Ekvadora nalazi se ova katedrala i manastir sagrađena u neo-gotskom stilu. Po legendi, na tom mestu dvojici putnika ukazao se lik Device Marije na kamenu.

 

4. Katedrala Notr Dam, Pariz – Ova katedrala pomenuta je u brojim pesmama, predanjima i romanima, ali je jedan raoman uspeo da je spasi od rušenja. Zbog lošeg stanja u kojem je bila tokom 19. veka, gradski čelnici su planirali da je sruše, ali je čuveni francuski pisac Viktor Igo, kojem je bila veoma draga, romanom \"Zvonar Bogorodične crkve\" probudio pažnju javnosti, nakon čega je odlučeno da će se ova katedrala renovirati.

 

5. Crkva Sagrada familija, Barselona – Ova građevina delo je čuvenog španskog ahitekte Gaudija. Iako još uvek nije završena i procenjuje se da će kraj radova biti 2026. godine, crkva je predmet divljenja ljudi širom sveta.
Izvor: lepotaizdravlje.rs; fotografije: Wikimedia