Nema sumnje da uživanje na plaži nekoliko nedelja može da bude pravi lek za užurbani način života. Ali, sudeći po istraživanjima, izgleda da boravak pored mora, iako kratak ima veoma povoljan dugoro;an psihološki uticaj na nas.

Šetnja pored plaže ima mnogo bolji i veći uticaj na naše emotivno biće od hodanja parkom. Istraživači su proučavali podatke oko 2750 učesnika uzrasta od 8 do 80 godina u dvogodišnjoj studiji koja je proučavala povezanost čoveka sa prirodnim okruženjem.  

Sve lokacije u prirodi su povezane sa osećanjima uživanja, mira i osveženja. Ali boravak na moru donosi najviše dobra, dok gradski parkovi imaju najmanje efekta. U obzir su uzimani faktori kao što su godine, udaljenost destinacije od doma, prisustvo drugih i vrste fizičkih aktivnosti.

Pozitivna osećanja koja se javljaju kada smo pored mora snažno se urezuju u naš mozak, kaže Dr Vajt iz Birtanskog psihološkog društva. Pozitivna osećanja utiču povoljno na celokupno zdravlje čoveka što sve više dokazuju najnovija otkrića.
Izvor: b92.net; foto: flickr.com