Olimpijske igre mogle bi da budu i preveliki izazov za Hitrou aerodrom, upozorile su britanske vlasti.

Hitrou (Wikimedia)

Komitet za kulturu, medije i sport Donjeg doma britanskog parlamenta istakao je problem dugih redova za imigraciju i nedovoljnog kapaciteta aerodroma. U pismu sekretaru za kulturu (koje je procurilo u javnost), predsedavajući Komiteta, Džon Vitingdejl, rekao je da bi ovi zastoji mogli da „nateraju turiste da ne požele da se vrate\". 

Vitingdejl je rekao da ih sastanak sa predstavnicima BAA, vlasnikom aerdoroma, nije ostavio ubeđenim da će Hitrou moći da se izbori sa dolaskom velikog broja sportista, olimipijskih zvaničnika i turista.

„Predstavnici britanske carine su rekli da nema dovoljno finansijskih sredstava da bi svi pasoški šalteri bili otvoreni u isto vreme\".

Aerodromi rade na što efikasnijoj usluzi ukrcavanja i iskrcavanja putnika, podizanja karata i prijavljivanja prtljaga, ali pasoška kontrola nije u njihovoj nadležnosti.

Vodeće avio-kompanije su nedavno zahtevale od ministarke unutrašnjih poslova Tereze Mej da preduzme akciju u rešavanju „raskoraka između policije i aerdoromskih resursa\" kako bi se povećao broj policajaca na aerodromima.

„Čekanje na ulazak u zemlju u špicu sezone na Hitrouu je neprihvatiljivo i zamolili smo graničnu policiju da reši ovaj problem pod hitno\", rekli su predstavnici BAA.

Ukoliko se ne preduzem neka hitna akcija, postojaće ozbiljan rizik od brojnih odlaganja i prebukiranosti svih londonskih aerdoroma, sa potencijalnom opasnošću od dodatnog saobraćaja u vazduhu.

Najprometiniji aerodrom u Britaniji, Hitrou je kroz svoje terminale propustio rekordnih 70 miliona putnika u periodu od 12 meseci (od marta 2011. do marta 2012). Samo u martu kroz ovaj aerodrom, sa pet terminala, prošlo je 5,7 mioiona putnika, što je 6,9% više nego u prethodnoj godini.
Izvor: B92.net