Kopenhagen, glavni grad Danske, širom sveta se još naziva i istorijski muzej Evrope, Fantazija Skandinavije, Venecija severa, Severna lepotica, Velika sirena, pa i Severni Istanbul, jer gospodari vratima Baltičkog mora.

Prestonica Danske nije samo njen glavni i najveći grad, najprometnija luka i najmnogoljudnije mesto, već je i jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na našoj planeti. U samom gradu živi nešto više od 502.000 ljudi, a na široj teritoriji oko 1,1 milion stanovnika. 

Kopenhagen je povezan sa Švedskom kombinacijom mosta i tunela, koji preko zaliva idu sa istočne obale Zelanda do Malmea. Sa gornje strane mosta je autoput, a u donjem delu su brze pruge, tako da brojni putnici i za druge severne države koriste Kopenhagen, jer je njegov aerodrom "Kastrup" najznačajniji u Skandinaviji.

I javni prevoz je izuzetno dobro regulisan. Putnicima su na raspolaganju S-voz, autobusi i dve linije metroa, tako da veoma brzo i bez dužeg čekanja može da se stigne u bilo koji deo grada, a za sve važi jedna objedinjena karta. U Kopenhagenu ima mnogo znamenitih objekata i kulturnih sadržaja, pa je gostima veoma teško da se odluče šta prvo da obiđu. Najčešće se odlučuju za posetu kraljevskim palatama: Amelijenborgu, Frederiksborgu i Rozenborgu, a naročito Kristijansborgu, u kome i danas zaseda danski parlament.

Poklonici neprolaznih vrednosti obavezno će obići bar nekoliko muzeja, a pre svih Nacionalni muzej, Znanstveni muzej i Muzej umetnosti, a ako stignu i Rundetern ili Okrugli toranj, najstariju opservatoriju u Evropi. Pažnju turista privlači i impresivna zgrada Opere, smeštena na samoj obali mora, koja je izgrađena pre sedam godina, a mnogi tvrde da je po lepoti druga u svetu, odmah posle sidnejske. Naravno, skoro da nema posetioca Kopenhagena koji ne ode da se fotografiše kraj spomenika „Mala sirena", vajarskog dela Karla Jakobsona, inspirisanog čuvenom pričom Hansa Kristijana Andersena. Ljubitelji prirode i holtikulture dosta vremena provedu u nekom od brojnih i čarobnih gradskih parkova, među kojima su Falendparken, Amager, Orstendsparken i Dihaven.

Gosti sa decom ne propuštaju da bar malo vremena provedu u parku Femaren i zoološkom vrtu, a za sve uzraste zanimljiv je i čuveni „Tivoli", najpoznatiji zabavni park na Starom kontinentu. Zabave u Kopenhagenu ima na pretek, a najveći izbor pruža pešačka ulica Stroget i nadaleko poznata Nova luka – Niheven. Nikoga neće ostaviti ravnodušnim šarene građevine iz 17. veka, živopisne kafane i kafei, noćni barovi i bordeli, vožnja kanalom i prijatna internacionala atmosfera.

Odmor od gužve i žamora svih svetskih jezika treba potražiti u nekom od domaćih restorana, pa naručiti danski otvoreni sendvič, koji ima dosta maštovitih slojeva, a jede se nožem i viljuškom. Naravno, nikako ne treba zaboraviti ni čuvena danska piva „tuborg" i „karlsberg".
Izvor: LuxLife.rs