Novo istraživanje pokazalo je gde bi putnici najviše želeli da sede u avionu, kada bi mogli da biraju.

Studija koju je sproveo sajt Skyscanner ukazuje da putnici više vole sedišta uz prozor u prednjem delu aviona. 

Na osnovu odgovora više od 1.000 putnika za idealno sedište proglašeno je 6A, dok je najmanje popularno bilo 31E, srednje sedište u zadnjem delu aviona.

Otkrića samo potkrepljuju prethodne studije koje su pokazale da su prvih šest redova najpopularniji, jer su oni koji na njima sede bliže izlazu, manje čuju buku motora i dobijaju najbolju hranu.

Gotovo polovina ispitanika se složila da je to optimalan deo za sedenje u avionu. Samo jedan odsto ispitanih reklo je da bi više volelo središnje sedište umesto onog do prolaza ili do prozora.

Istraživanje je sprovedeno zbog nedavne najave Easy Jet-a da će početi da naplaćuje biranje sedišta prilikom rane rezervacije karte. Ovaj prevoznik očigledno je svestan da su neki putnici spremni da izdvoje i do 12 evra samo da bi sedeli na dobrom sedištu.

***

Avioprevoznik Easy Jet od nedavno naplaćuje i do 15 evra za odabir sedišta prilikom rezervisanja avionske karte. Ta cena važi za sedišta u prednjim redovima ili ona bliža izlazu sa dodatnim prostorom za noge. Naplaćivanje će se odnositi na letove iz Lutona do Šarm el Šeika, Malage, Alikantea i Istambula, kao i one od Glazgova do Alikantea. Ako se akcija pokaže uspešnom, ova opcija za putnike biće dostupna na svim linijama Easy Jet-a.
Izvor: b92.net