Tokom 2012. biće proglašeno sedam novih svetskih čuda prirode, a među preliminarnim pobednicima nalazi se i Amazonska prašuma, poznata kao područje sa najvećom bioraznolikošću na svetu koje u sebi skriva i mnoga domorodačka plemena.

Takmičenje za sedam novih svetskih čuda počelo je još 2007. u organizaciji švajcarske fondacije "New7Wonders",a moglo se glasati za atrakcije prirode u 15 različitih kategorija. 

Posle četiri godine takmičenja, sa više od 100 miliona glasova iz celog sveta, među 28 finalista izabrano je sedam novih svetskih čuda prirode, objavljeno je u reviji "Šume" koju izdaje JP "Srbijašume".

Rezultati glasanja objavljeni su 11. novembra 2011. u 11:11 časova, a glasanje širom sveta sada se proverava, obračunava i verifikuje.

Pored najveće svetske prašume – koja zauzima oko trećinu Južne Amerike oko reke Amazon kroz devet država, najvećim delom u Brazilu, među novim atrakcijama prirode nalazi se i zaliv Ha Long u Vijetnamu, koji se sastoji od 1.960 ostrva.

More je oblikovalo niz kupastih vrhova i tornjeva koji imaju oštre litice, a osim ostrva u Ha Long-u brojna su i jezera i pećine. Zaliv uključuje i 14 endemskih biljnih i 60 životinjskih vrsta.

Na listi novih svetskih čuda našli su se i Iguazu slapovi – vodopadi na istoimenoj reci između Brazila i Argentine. Iguazu vodopadi dele reku na gornji i donji tok, a imaju status svetske baštine.

Smatraju se najspektularnijim vodopadima na svetu, a sastoje se od 275 slapova visine do 70 metara i dužine 2,7 kilometara. Vulkansko ostrvo Ðeju, u Tihom okeanu, nalazi se u Korejskom tesnacu, a ujedno je i najveće u Južne Koreje.

Na ostrvu se nalazi uspavani vulkan Halasan koji čini 360 sitnih satelitskih vulkana, a njegova poslednja aktivnost zabeležena je pre 800 godina.

Na vrhu vulkana nalazi se krater sa jezerom, a značajni su i mnogobrojni tuneli kojima je nekada tekla lava, a koji su danas prazne pećine.

Glasači iz celog sveta za novo čudo prirode izabrali su i nacionalni park Komodo u Indoneziji koji obuhvata tri veća ostrva – Komodo, Rinca i Padar i još 26 manjih.

Ostrva su većinom vulkanskog porekla, a visina im je do 735 metara i ispresecana su padinama zelenila sa belim peščanim plažama i morem u kome rastu korali.

U ovom nacionalnom parku živi najpoznatiji i najveći svetski gušter – Komodo zmaj. Među novim atrakcijama našla se i podzemna reka Puerto Prinsesa na Filipinima – u čijem je bogatom biljnom i životinjskom svetu utvrđeno 800 vrsta biljki iz 100 porodica, među kojima je i nekoliko vrsta kaktusa i 295 vrsta drveća.

U Nacionalnom parku živi 95 vrsta ptica, od kojih je 15 endemskih.

Po prelimiranim rezultatima, sedmo svetsko čudo je planina Tejbl (Ravna/Stona planina) – u Južnoj Africi koja je specifična, jer umesto planinskih vrhova uglavnom ima ravnu ploču nastalu erozijom tokom miliona godina.
Izvor: b92.net