Spremajući se na put ne treba zaboraviti da sitne (uobičajene) neugodnosti nisu najgore što vam se u stranoj zemlji može dogoditi.

Na sve više mesta turisti često mogu ostati i bez mnogo više od novca, pa je poželjno da pojavom što manje odudaraju od sredine u kojoj su se zatekli. 

Putnici su često žrtve džeparoša, prosjaka, razbojnika, prostitutki, pa čak i otmičara ili terorista. Kako biste izbegli da se dugo planirani odmor pretvori u noćnu moru, potrudite se da u stranoj zemlji ne izgledate kao da ste došli sa druge planete i time na sebe privučete nepoželjnu pažnju ili se dovedete u opasnost.

Informišite se o odredištu
Što više znate, bićete sigurniji. Zato se raspitajte o vremenu, proverite vodiče i internet forume kako biste saznali tuđa iskustva. Podatke o mogućim opasnim mestima ili lokacijama nesigurnima za turiste možete saznati i iz medija ili na stranicama Ministarstva spoljnjih i evropskih poslova.

Istražite lokalne običaje
Lokalne običaje je neophodno poštovati. U nekim zemljama, na primer, treba razmisliti da li žene da izlaze otkrivenih kolena ili da li da nose pantalone – što je neprihvatljivo većini religioznijih muslimana. Pravilo se može odnositi i na jednostavnije stvari. Ako prelazite ulicu u Britaniji, Australiji ili Japanu, ne zaboravite prvo da pogledate na desnu stranu.

Obucite se u skladu s okruženjem
Obujte udobnu obuću, a odeću pokušajte da prilagodite okolini. Ne morate se bukvalno prerušiti u ljude koje vidite oko sebe, ali pokušajte da uvidite šta je normalno, a zbog čega bi vas možda gledali u čudu. Zapamtite da su manje sredine sklonije konzervativnijem oblačenju, a u gradovima izbegavajte majice sa simbolima nekog drugog grada – u toj okolini možda i ne baš omiljenog područja.

Izbegavajte puno prtljaga
Nemojte nositi puno kofera – torba sa rezervnom obućom i kozmetikom i kofer za odeću mogu biti dovoljni i za turneju od mesec dana. Veliki i teški koferi dodatno otežavaju prtljag i usporavaju vas. Nije loše odabrati kofere čije boje ne privlače previše pažnje. Dakle, boja bi trebalo da odgovara koloritu područja koje posećujete ili klimatskim uslovima.

U obilaske nosite manji ranac ili, još bolje, torbicu. Ako vam situacija to dozvoljava, što više stvari ostavite u hotelu ili sobi gde ste smešteni. Novac i dokumente ne držite na istom mestu, bez obzira na to jesu li uz vas ili u smeštaju, a kamere, fotoaparate i telefone nosite diskretno, odnosno njima nemojte izazivati kradljivce.

Izbegavajte mapu i koristite lokalne fraze
Nosite kartu ili plan grada, ali ih koristite samo u nužnim situacijama. Ako niste sigurni kojim putem morate ići, uzmite taksi. Tako ćete izbeći da iza ugla shvatite da ste se izgubili. Kada taksisti tražite da vas odveze na određeno mesto, ponašajte se kao da ste tamo bili već mnogo puta i da tačno znate put kojim treba ići.

Pokušajte da ulovite deo lokalnih fraza. Iako nećete ovladati jezikom, poznavanje par jednostavnih fraza može vam koristiti, a možda ćete i šarmirati domaćine. Za Francuze, na primer, kažu da znaju biti bezobrazni prema onima koji im se obrate na stranom jeziku. Međutim većina će ih se odobrovoljiti sa nekoliko francuskih izraza, bez obzira na to koliko iskrivljeno zvučali.

Jedite poput lokalaca
Velike šanse da upadnete u oči imate i kada je o hrani reč. Naravno da se svaki ozbiljan putnik u tuđoj zemlji želi što bolje upoznati sa lokalnim ukusima i gastronomijom, ali ponegde je pažnju potrebno obratiti i na način ponašanja za trpezom. Mnogo je naroda koji hranu jedu ‘s poda’ ili sa stolova malo viših od tla.

Neke je kuhinje, kao što je etiopska, nemoguće jesti priborom. Dovoljni su vam hleb i prsti, a u tropskim krajevima umesto tanjira možete očekivati obroke poslužene na listovima banane.
Izvor: tportal.hr; foto: flickr.com