Azija – zemlja izlazećeg sunca privlači naše turiste načinom života i kulturom. Kjoto centar hramova. Tokio ostavlja bez daha. Atrakcija – penjanje na planinu Fudži.

Idealno vreme za posetu Japanu je svakako proleće, jer u to vreme cvetaju trešnje, pa je cela zemlja u ružičastom. Bilo da turisti posete Carsku palatu, planinu Fudži ili se, pak, okrenu, modernim delovima Tokija, sve će zapanjiti veličanstvena uređenost zemlje, ali i specifična tradicija. Prema većini svetskih časopisa, Tokio je među prvih deset mesta za život! 

Tokio

Glavni grad Japana je najveća metropola sveta. Sastoji se od 26 gradova, šest gradića i osam sela, koji su tokom vekova srasli u jednu celinu, koja se prostire na više od 2.000 kvadratnih kilometara i broji blizu 40 miliona stanovnika. Mada je ovo toliko masivan grad, ulice nisu zagušene automobilima, a svi njeni građani striktno poštuju pravila ponašanja – isključuju zvona na mobilnim telefonima u podzemnoj železnici, a svoj otpad nose kući i recikliraju.

Kako je Japan zemlja elektronike, Akihabara je idealno mesto za one koji žele da se upoznaju sa istorijom ove grane nauke i najnovijim dostignućima. Nalazi se u malom delu blizu Chuo-dori avenije, zapadno od Akihabar stanice sa više od 250 prodavnica elektronike, a podseća na pravu pijacu naučne fantastike, jer se ovde prodaju najnoviji tehnički uređaji svih vrsta.
Kada su u pitanju turističke atrakcije drevnog Japana, tu je svakako Carska palata, koju mnogi smatraju srcem Tokija. Nalazi se na ruševinama nekadašnjeg Edo zamka. Posete u samoj palati nisu moguće, ali je moguće obići okolinu i neke od bašta. U blizini je i muzej, koji je zanimljiv za posetioce jer, između ostalog, sadrži i uznemirujuće eksponate i slike, kao što je plan kamikaze za napad.

Za ljubitelje umetnosti, tu je i čuveni Edo-Tokio muzej, posvećen gradskoj istoriji, umetnosti, kulturi i arhitekturi. Edo je stari naziv za glavni grad Japana od njegovog osnivanja. U postavci se mogu videti mape, fotografije, portreti zanatlija i običnog stanovništva, kao i jedna replika iz Kauki pozorišta.

Turizam

Atrakcija Japana sa najviše turista svake godine je svakako Kjoto. Bivša prestonica, danas je najzanimljiviji, najprivlačniji, najposećeniji grad ove zemlje, a istovremeno i sedište drevne kulture.

Među čak 2.000 hramova u ovom gradu, ne treba propustiti Kinkokuji hram ili Zlatni paviljon, kako ga stranci zovu, a tu je naravno i čuveni Niši Honganji iz 13. veka.

Priroda
Planina Fudži je sa svojim vrhom prekrivenim uvek snegom postala zaštitni znak Japana. Nalazi se na 100 kilometara jugozapadno od Tokija, a najbliži grad je Fudži Jošida, od koga se u prirodu može doći autobusom, a šest vozova ide do vrha planine.

Zvanična sezona za penjanje je od 1. jula do kraja avgusta, dok je tokom zime pristup opasan i ne preporučuje se za turiste.

Šoping u Ginzi
Deo Tokija sa najviše prodavnica, restorana i noćnih klubova je svakako Ginza. Ovde se nalazi i svaka veća robna marka, pa je Ginza raj za kupoholičare. Poznata je i po najskupljem zemljištu na svetu – kvadrat ovde košta i više od 80.000 evra. Tokom vikenda Ginza je pešačka zona, a mnogobrojni restorani otvaraju svoje bašte, pa je i atraktivna turistička destinacija.

Probajte u Japanu
* Sašimi (sirova riba na maloj kupi od leda)
* tofu
* mizo-supu
Izvor: novosti.rs