Egipatski ministar turizma Munir Fahri Abdel Nur izrazio je uverenje da će se domaći turizam oporaviti, ocenjujući da se taj sektor vraća na nivo iz 2010, pre pada vlade Hosnija Mubaraka.

Broj turista koji rezervišu letove do Egipta tokom leta veći je od broja u istom periodu 2010, što je godina u kojoj je taj sektor ostvario najbolje rezultate, rekao je ministar i dodao da to znači da će broj turista koji će ove godine posetiti Egipat verovatno dostići maksimum iz 2010. od blizu 13 miliona, prenela je agencija AFP. 

Rezervisanje hotelskog smeštaja je sada blizu nivoa od 80 odsto ukupnih kapaciteta u letovalištima Šarm el-Šeik i Hurgada na Crvenom moru, ali još ne veće od 45 odsto u Kairu, rekao je on.

Turizam, jedan od glavnih izvora egipatskog prihoda i zapošljavanja, bio je teško pogođen tokom i posle 18-dnevnih protesta i nemira koji su doveli do svrgavanja bivšeg egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka u februaru 2011.

Taj sektor se, međutim, sada oporavlja, a broj turista je u prvom kvartalu ove godine povećan 32 odsto u poređenju s istim razdobljem lane.

Egipat je u prva tri meseca posetilo ukupno 2,5 miliona turista, prema 1,89 miliona godinu dana ranije.

Uprkos tom oporavku, pokazatelj iz prvog tromesečja je čak 27,8 odsto manji od broja turista u istom periodu 2010.
Izvor: b92.net