Prosečan turista koji dođe u Beograd je muškog pola, mlađi od 35 godina, tokom tri dana boravka ostavi oko 612 evra, i zadovoljan je vremenom provedenim u našoj prestonici.

Predstavljajući "Ocenu turističke ponude Beograda" direktor Turistička organizacija Beograda (TOB) Dejan Veselinov je naveo da je na smeštaj prosečno potrošeno 366 evra, 130 funti, 16.221 dinar i 398 dolara.  

Na poklone i suvenire je potrošeno oko 157 evra, svega 21 funta, 8.119 dinara ili 218 evra, a na zabavni deo odnosno posete muzejima, bioskopima… otišlo je oko 119 evra, 10 funti, 6.906 dinara i 205 dolara.

Veselinov je podsetio da je prošle godine u Beogradu boravilo oko 572.000 turista, a samo od turističke takse ostvaren je prihod od 1,6 miliona evra.

Gotovo polovina turista znala je za prestonicu i pre nego je došla u posetu, oko 22 odsto je za nju čulo preko prijatelja i rođaka, a najčešće su to gosti iz Nemačke, Italije, SAD, Španije, Austrije, Grčke…

Kada je reč o raznovrsnosti turističkih atrakcija, 86 odsto ispitanika je dalo dobru ocenu, 13 odsto osrednju, dok jedan odsto lošu.

U domenu smeštaja najveći broj anketiranih, 74 odsto je dobru ocenu dalo hotelima, tri odsto manje hostelima, dok je na začelju privatni smeštaj jer, kako je objasnio Veselinov, ima dosta nekategorizovanog privatnog smeštaja koji je ispunjava sve uslove za adekvatan smeštaj gostiju.

Restorani i kafei su dobru ocenu dobili od 91 odsto ispitanika, 92 odsto je istu ocenu dalo noćnom životu prestonice, a apsolutni šampion je prijatnost i gostoljubivost građana sa 93 odsto ispitanika koji su je ocenili dobrom ocenom.

Zadovoljstvo kulturnim životom je iskazalo 81 odsto turista, šopingom 72 odsto, a cenom i kvalitetom prevoza 66 odsto, dok ga četvrtina smatra osrednjim.

Kada je reč o vrsti prevoza koja je korišćenja za dolazak u Beograd, 35 odsto je došlo autobusom, 30 odsto brodom – velikim rečnim kruzerima, 15 odsto automobilom, a svega sedam odsto vozom.

Turisti u Beogradu obično borave tri dana njih 22 odsto, dva dana ostaje oko 19 odsto, a potom sledi pet, četiri i sedam dana.

Veselinov je istakao da je 65 odsto turista rezervacije izvršilo putem interneta, i najavio da će se uskoro na sajtu TOB-a naći pretraživač preko koga će biti moguće rezervisati smeštaj u Beogradu.

Po njegovim rečima, najjači utisci se vezuju za ljubaznost i gostoljubivost Beograđana, bogatu istoriju, velik broj zelenih površina i parkova, kao i bogat asortiman usluga i tradicionalne hrane i pića. Negativni komentari su vezani za čistoću, veliku gužvu i pušenje na javnim mestima, naveo je Veselinov.
Izvor: mondo.rs