U selu Kajdabi, oko 1.000 kilometara od Istanbula, žive Bosanci čiji su preci 1924. godine došli u Tursku. Iako se nalazi usred Anadolije u selu se praktikuju bosanski običaji i kultura, pa ko nije bio u BiH i video kako se tamo živi može da svrati u “malu Bosnu” na proputovanju po Turskoj.

U selu koje ima oko 28 domaćinstava, svi govore bosanski jezik, a neizostavno je i pripremanje bosanskih jela kao što su raznovrsne dolme, pite i hleb. Nastavljajući da godinama praktikuju bosansku kulturu u selu se tokom različitih proslava oblače i tradicionalne bosanske nošnje.

"Otkako su naši preci iz Jugoslavije došli na ove prostore praktikuju se bosanski običaji. Sačuvali smo običaje i kulturne vrednosti, pa ih svakodnevno primenjujemo u pripremanju hrane i oblačenju", izjavio je Vedat Ćelebi u razgovoru s novinarom "Anadolije".

"Šaljemo puno pozdrava našim zemljacima u Bosni i Hercegovini. Nadamo se da ćemo jednog dana doći u Bosnu", istakao je Ćelebi.

Stanovnik sela Hasan Dursun kaže da u selu svi nastoje da praktikuju bosansku kulturu koliko god mogu da ne bi bila zaboravljena. "Nadam se da će uvek ovako biti. Nastavićemo praktikovati bosanske običaje i kulturu onako kako su ih praktikovali i kako je praktikuju naši stariji", rekao je 24-godišnji Fatih Demir, stanovnik sela.
Izvor: Sarajevo-x