UNESKO je 2007. označio Galapagos kao jedno od ugroženih mesta na svetu. Međutim, 2010. pošto je vlada Ekvadora ubrzala postupak konzervacije, ta ostrva su uklonjena sa liste.

Iako ova priča ohrabruje, postoji još mnogo mesta na planeti koja bismo mogli bespovratno da izgubimo do 2100. Jednom kad afrički lavovi nestanu, ne možemo ih zameniti. Isto važi za neke ostrvske zemlje i venecijanske građevine iz 9. veka. 

Naravno, nemoguće je odrediti da li je Veliki koralni greben bitniji od Amazona, pa smo listu najdragocenijih ugroženih destinacija napravili hronološki. Evo koliko brzo možemo da izgubimo neka od čudesnih mesta na planeti ako nešto ne preduzmemo iz istih stopa.

Do 2100. mogli bi da nestanu Antarktik i Venecija

Antarktik
Antarktik nije trajno naseljen, ali njegovo postojanje je veoma važno za sve ljude na svetu. U poslednjih 50 godina tempereatura na pojedinim delovima Južnog pola je porasla za gotovo tri stepena Celzijusa, što je pet puta brže od globalnog proseka.

Led na Antarktiku predstavlja 70 odsto pitke vode na Zemlji i ako se otopi odjednom, nivo okeana bi narastao za gotovo 60 metara, što bi ugrozilo život na celoj planeti.

Antarctic and Southern Ocean Coalition, udruženje preko 30 svetskih NVO, sprovodi inicijative poput uređenja zakona u turizmu i održivog ribarstva.

G Adventures, tur operater iz Kanade, nudi 13-dnevno krstarenje Antarktikom u pratnji istoričara i morskih biologa po ceni od 4.999 dolara po osobi.

Venecija, Italija
Jedan od najlepših gradova na vodi sigurno je Venecija. Međutim, Italija bi uskoro mogla da ostane bez ovog dragulja, jer rast nivoa mora usled globalnog otopljavanja svake godine sve više prekriva grad.

Venecija je napravljena na 118 minijaturnih ostrva u jednoj laguni. Poplave usled plima Jadranskog mora počele su da predstavljaju pretnju u poslednjih 60 godina.

Recimo, 1900. godine Trg svetog Marka poplavljen je sedam puta, a 2002. čak 108.

Takođe, slana voda oštećuje istorijske građevine poput Duždeve palate koja datira iz 9. veka.

Od 1966. Venice in Peril se bavi istraživanjem kako da zaštitimo grad od poplave i radi na restauraciji spomenika i umetničkih dela ovog grada.

Zanimljivo je da bismo Veneciji najviše pomogli kad je uopšte ne bismo posećivali. Međutim, ako već odlučite da otputujete, delajte pametno. Canonici de San Marco je kompleks ekoloških šatora smeštenih 13km od grada).
Izvor: b92.net; fotografije: Wikimedia

 – Nastaviće se –