U Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskoj i u svim zapadnim zemljama, trgovci, agenti za nekretnine i vlade pokušavaju da privuku sve veći broj turista iz zemalja u ekonomskom usponu.

Kineski turisti koji su se krajem januara zadesili u Parizu, mogli su, uz nešto manje pompe nego u svojoj domovini, proslaviti Godinu zmaja. Kineske kupce luksuzne prodavnice "Prentan" dočekala je, niko drugi, nego mis Francuske 2012, prigodno obučena u crveno, uz zvuke tambura, gonga i cimbala, dok su akrobate izvodile ples zmaja i lava, simbola kineskog prosperiteta i uspeha. 

Ali sav taj trud nije uzaludan, s obzirom da kineski turisti svake godine ostave u Francuskoj 500 miliona evra, dok u proseku kineski posetilac potroši na kupovinu 1.460 evra, prokomentarisao je kanadski list "Pres".

"Kinezi predstavljaju 50 odsto naših neevropskih posetilaca, a 30 odsto našeg dohotka ostvarujemo zahvaljujući njima", objasnio je direktor "Prentana", Pjer Pelari.

S druge strane, prodavci u Njujorku sa Menhetna, pokušavaju da što više udovolje brazilskim posetiocima dočekujući ih u vreme karnevala uz zvuke brazilske muzike, obučeni u boje njihovog nacionalnog fudbalskog tima, što je sasvim razumljivo imajući u vidu da je Njujork prošle godine posetilo rekordnih 700.000 brazilskih državljana, dvostruko više nego 2009.

Brazilci su 2010. potrošili 1,6 milijardi američkih dolara u Njujorku, i ta cifra se iz godine u godinu povećava. Na Floridi brazilski turisti su potrošili oko milijardu američkih dolara samo u prvom tromesečiju 2011, što je za 61 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Jedan od razloga rekordnog broja brazilskih posetilaca u SAD su i niže cene velikog broja elektronskih uređaja i odeće nego u njihovoj domovini.

Trgovci nekretnina u Njujorku i Majamiju su prošle godine prodali rekordan broj stanova brazilskim građanima. Bogati Kinezi takođe sve više kupuju nekretnine u SAD. Nedavno sprovedena anketa pokazala je da 60 odsto od ukupno 960.000 kineskih milionera sanja da emigrira u SAD.

Ni vlasti iz Vašingtona ne sede skrštenih ruku, želeći da olakšaju dolazak novopočenih bogataša iz zemalja u usponu, kao što su Kina i Brazil. Američki predsednik, Obama, tim povodom je 19. januara zatražio od američkog Ministarstva unutrašnjih poslova da se ubrza procedura za izdavanje turističkih viza. Za sada se izašlo u susret samo kineskim i brazilskim državljanima.

Vašington želi da povećava kapacitet za izdavanje viza do sledeće godine do 40 odsto, a vlada smatra da će se zahvaljući razvoju turizma otvoriti preko 1,3 miliona radnih mesta do 2020, a u ekonomiju SAD ubrizgati 850 milijardi dolara.
Francuska vlada ima slične planove i želi da privuče dupli broj kineskih turista do 2015. Očito da nema vremena za gubljenje kad je bogata klijentela u pitanju, prokomentarisao je kanadski list.
Izvor: Blic