Piloti su pored operatera vozova najpospaniji radnici u transportu – rezultati su velike studije koju je sprovela Nacionalna fondacija za san.

Jedan od četiri pilota i operatera vozova koji su ispitani u istraživanju priznali su da pospanost utiče na njihovu efikasnost na poslu bar jednom u sedam dana. 20% pilota i 18% operatera vozova reklo je da je zbog pospanosti napravilo ozbiljnu grešku na poslu. 

Ovi radnici znaju da su umorni i više od 50% njih dremne bar jednom dnevno, u poređenju sa 25% onih koji ne rade u poslovima sa transportom. "Ovo se dešava jer transportni sistem radi 365 dana u godini po ceo dan, a osoblja ima malo," kaže Džon M. Koks, direktor operativnog sistema za bezbednost.

Umor pilota je vruća tema jer se veruje da je upravo iz tog razloga došlo do nekih nedavnih avionskih nesreća. Jedna od njih je i nesreća iz 2009. godine koja se desila u blizini Bafala i u kojoj je poginulo 50 osoba. Kako bi se nešto učinilo protiv problema umora pilota, u decembru je Federalna Avijatičarska asocijacija donela neka nova pravila za komercijalne letove, a aviokompanije imaju dve godine da ih usvoje.

Pravila ograničavaju vreme koje pilot provodi u avionu, vreme koje mora da prođe između dva leta; pravila uključuju i vreme u avionu i administrativne dužnosti pilota – oni će smeti da budu na dužnosti između 9 -14 sati. Ukupno vreme će zavisiti od dela dana kada je pilot krenuo na prvi let kao i broja pređenih vremenskih zona.

Piloti će moći da lete najviše 8 do 10 sati, a moraće da se odmaraju najmanje 10 časova između smena. Nova pravila su napravila mali haos među sindikatima pilota, jer ne uključuju pilote koji prevoze teret.

"Nadam se da će nova pravila popraviti situaciju i da će piloti biti odmorniji," rekao je Koks.

Studija je obuhvatila 1.087 osoba iznad 25 godina koje su podeljene u kontrolnu grupu od 292 osobe koje ne rade u transportu, 202 pilota, 203 vozača kamiona, 180 radnika u železnicama i 210 vozača autobusa, taksija i limuzina.

Rezultati "živo ilustruju rizik uzrokovan umorom kod radnika transporta i naročito izazove sa kojima se susreću piloti koji moraju da dostignu najviše standarde bezbednosti," rekao je kapetan Li Mok, predsednik Air line, asocijacije pilota.
Izvor: B92