Četiri dana nakon početka putovanja preko Atlantskog okeana, naizgled nemoguće se dogodilo: Titanik je udario u ledeni breg i potonuo kao kamen. U aprilu će biti tačno 100 godina od ove istorijske nesreće.

Kako bi bilo da rekonstruišemo to putovanje – da posetimo spomenike, muzeje i znamenitosti, ali avionom? Gde da odete kako biste "pratili" Titanik? 

Belfast, Severna Irska
Stavite Belfast na vrh liste. U gradu u kome je ovaj brod sagrađen, 31. marta biće otvorena fantastična izložba pod nazivom "Titanik Belfast".

Sautempton, Engleska
Ovaj grad na južnoj obali Engleske je bio prva luka u koju je Titanik uplovio i u njemu se nalaze dva spomenika. Jedan je podignut u čast brodskih inženjera, a drugi u čast muzičara koji nisu prestajali da sviraju ni kada je brod tonuo.

Kouv, Republika Irska
U vreme Titanika ovaj grad je bio poznat pod nazivom Kvinslend. Ovaj gradić je bio poslednja luka u koju je Titanik uplovio i primio irske imigrante, pre nego što je pošao put Atlantika.

U gradu se nalazi jednostavan spomenik u znak sećanja na čuveni brod kao i jedna izložba u Cobh Heritage Centru. Da biste stigli do Kouva, idite preko obližnjeg Korka ili Šenona.

Halifaks, Nova Škotska, Kanada
Ovo je bila luka najbliža mestu gde je Titanik potonuo i mesto gde su slata tela poginulih putnika radi identifikacije. Neki eksponati, poput drvene stolice sa broda, nalaze se u Maritime muzeju, a možete posetiti i groblje na kojem je sahranjeno 150 žrtava sa Titanika; među njima se nalaze i mnogi koji nikada nisu identifikovani.

Indijan Orčard, Masačusets
Titanik je u ovu luku najverovatnije uplovio kako bi pokupio dva putnika: bogatog mladića koji je boravio u prvoj klasi i jednog Irca koji je išao u treću klasu. Mesto je dom Istorijskog društva Titanika koje se nalazi u muzeju u glavnoj ulici.

Vašington, D.C.
U Vašington čenel parku nalazi se impozantna statua podignuta u čast svih putika "koji su dali svoje živote da bi žene i deca bili spaseni". Ona je podignuta ubrzo nakon 20. godišnjice od potonuća.
Izvor: B92.net