Sektor turizma bi ove godine trebalo da zabeleži rast od 2,8 odsto na globalnom nivou, za nijansu više od prognoziranih 2,5 odsto za ukupnu svetsku privredu.

Svetski savet za putovanja i turizam predviđa da će najveći rast biti zabeležen u Aziji, dok su perspektive na ovom planu dosta pesimistične za Bliski istok i Evropu. 

Turizam u Aziji će biti najuspešniji sa prognoziranih 6,7 odsto rasta, a Narodna Republika Kina i Indija će najviše profitirati od domaćeg turizma s obzirom na sve viši standard stanovnika ovih zemalja.

Privreda Japana koji se oporavlja posle prošlogodišnje prirodne katastrofe, postaje ponovo sve aktivnija i na polju turizma, što će se osetiti već u prvom semestru ove godine, a očekuje se da će se prihod od turizma u toj zemlji vratiti na nivo iz 2010.

Očekuje se da će se turisti postepeno vraćati u Severnu Afriku posle 2011. koja je bila u znaku revolucija u Tunisu, Egiptu i Libiji. dok će Maroko biti "zvezda regiona", jer je bio pošteđen "arapskog proleća".

Prema prognozama Saveta, Sirija, druga omiljena bliskoistočna destinacija posle Saudijske Arabije, ove godine će ostvariti 20 odsto manji dohodak od turizma, a čitav region će osetiti posledice "nasilnih protesta u pojedinim zemljama".

U Evropi prihod od turizma bi mogao zabeležiti skromnih 0,3 odsto rasta i to zahvaljujući Rusiji i Poljskoj, dok su za Evropsku uniju prognoze pesimistične zbog oštrih mera štednji kojima su obuhvaćene pojedine članice, sa predviđenim padom od 0,3 odsto.

Na globalnom nivoum turizam bi svetskoj privredi u 2012. trebalo da donese dodatnih dva biliona dolara i prvi put pređe granicu od 100 miliona zaposlenih u ovom sektoru.
Izvor: B92