Razorni zemljotres koji je prošle godine u ovo vreme uzdrmao Japan, gotovo je ugasio turizam u toj zemlji. Međutim, danas, godinu dana kasnije, situacija se značajno popravila.

\"Gosti su počeli po malo da se vraćaju u Japan u septembru prošle godine. Takođe, rezervacije za ovu godinu počele su neposredno posle praznika\", objašnjava Daf Trimbl, predsednik agencije Wabi Sabi Japan. 

Zemljotres od devet stepeni uzdrmao je Japan 11. marta, a pratio ga je cunami koji je pobio gotovo 16.000 ljudi, izbrisao čitave gradove i napravio štetu na elektrani Fukušima što je najgora nuklearna nesreća od Černobilja.

Međutim, avio saobraćaj koji je neposredno posle zemljotresa prestao da funkcioniše, vratio se na pređašnji nivo do juna prošle godine.

Japanska Nacionalna turistička organizacija zabeležila je pad u posetama iz svih krajeva sveta u prethodnoj, ali i ovoj godini.

Od svega toga, možda najveći problem za povratak turista čini svetska ekonomska kriza i visoke cene u Japanu.

Kada je reč o poslovnim putovanjima u tu zemlju, oštar prošlogodišnji pad smenio je porast u ovoj godini, pa analitičari smatraju da se ta grana turizma najviše oporavila od zemljotresa.

Od marta prošle godine mnoge kompanije su sprovele edukacije o značaju pripreme zaposlenih na kriznu situaciju.

\"Slučaj Japana jedan je od onih čudnih, kada ponovna izgradnja posle velike katastrofe zapravo povoljno utiče na poslovna putovanja\", opaža Džo Bejts, direktor istraživanja za GBTA Foundation u Americi.

Ipak, primetno je da polako raste i broj onih koji u Japan žele da putuju na odmor. Uostalom, stanovnici te zemlje poznati su po tome što se nikada ne predaju.
Izvor: B92