Da li pomislite da bi bilo dobro za vikend otići u Đavolju Varoš? Toliko toga ste čuli o njoj, nalazi vam se na dohvat ruke, a niste uživo videli taj prirodni fenomen na Radan planini? Međutim, ako uračunate benzin i putarinu, put do tamo i nazad koštaće vas oko 7000-8000 dinara i trajaće 10-ak sati.

Poželiite li da posetite neku od slovenačkih banja koje se reklamiraju kod nas, do kojih se stiže za isto vreme kao i do Đavolje Varoši (iako je duplo dalja relacija) može vas obeshrabriti investicija od 150 evra koju treba izdvojiti za put.

Jedna od najatraktivnijih destinacija Evrope je verovatno sever Italije: Firenca, Padova, Trst, Venecija. Prenoćište u dvokrevetnoj sobi osrednjeg hotela u ovoj regiji je oko 50 evra (25 evra po osobi) a često i manje. Opet se isprečio mali problem: put autom, na primer, do Firence i nazad je 330 evra.

U domaćem turizmu najčešći problem je što za kratke relacije zbog loše putne infrastrukture put traje predugo. Za dalja putovanja autom van naše zemlje uglavnom ćete se voziti autoputem, ali zbog čestih poskupljenja benzina u celoj Evropi i putarina, put može predstavljati najznačajniju investiciju putovanja.

Postoji nekoliko načina da sebi omogućite putovanje. Jedan je da uštedite na putu a drugi na smeštaju.

Uštedite na smeštaju
Couch Surfing je sajt koji omuogućava kontakt sa ljudima u raznim delovima sveta koji bi rado gostovali ili primili goste. Ukratko, vi treba da se registrujete, napišete nešto o sebi i svojoj familiji i date naznaku koga biste eventualno primili kod sebe na prenoćište. Nakon toga, vi ste u bazi podataka i spremni ste da odgovorite na upit potencijalnog gosta koji aplicira za spavanje kod vas.

Radi što veće informisanosti i o gostu i domaćinu, svoje utiske obe strane ostavljaju na sajtu i tako se stvara neki vid rejtinga. Kada vama zatreba smeštaj na nekoj destinaciji, aplicirate na sajtu kod domaćina po vašem izboru i čekate odgovor.

Mi smo kao narod sumnjičavi prema nepoznatom, tako da i na ovom sajtu ima jako malo ljudi iz Srbije. Iz tog razloga ćete teško naći nekoga sa Radan planine registrovanog na ovom sajtu i tako prespavati u blizini Đavolje Varoši.

Uštedite na prevozu
-Putovanje sopstvenim prevozom je za manje od 3 osobe jako neisplativo. Na primer: Ako se odlučite da posetite Veneciju autom, trebaće vam 230 evra za benzin i putarine, dok razne agencije nude aranžman – prevoz autobusom i spavanjem za 79 evra po osobi.

– Posećujte forume gde možete naći ljude koji putuju na istu destinaciju kao i vi. Ukoliko idete do Beča autom, trebaće vam 160 evra za oba smera. Ako vas je četvoro smanjujete trošak na 40 evra po osobi, a ako ste našli nekoga na couchsurfing da prespavate, ostaje vam samo investicija za karte za muzeje.

– Rezervišite avionske karte par meseci unapred kod low cost kompanija, pa će vas povratna karta do najdaljih evropskih destinacija koštati 40-50 evra.

Ali, ako vam ništa od ovoga ne dopada a imate manje od 20-ak godina, pokušajte da putovanje zaslužite tako što ćete se posvetiti nekom sportu i eventualno postati član reprezentacije ili se upišite na folklor.
Izvor: B92.net