Građani Srbije ove godine će putovati manje od evropskog proseka, a veliki procenat njih prošle godine je bio u besplatnom smeštaju, pokazalo je istraživanje Evropske komisije Eurobarometar.

Na odmor će ove godine ići najviše građana Danske i Finske (89 odsto), Nemačke i Norveške (87 odsto), kao i Austrije (86 odsto), a najmanje građana Turske (43 procenata) i Malte i Srbije (45 odsto), preneo je EurAktiv Srbija.

Istraživanje, koje je obuhvatilo EU i još sedam zemalja, pokazalo je da veliki procenat građana koji će ići na put planira da ode van Srbije i EU – 41 odsto, po čemu je Srbija na vrhu skale, odmah iza Slovenije (55 odsto).

Nešto više od 40 odsto ispitanika kazalo je da planira odmor u trajanju između 4 i 13 noćenja, dok 27 odsto njih planira kratak put do tri noćenja.

Srbija je sa 24 odsto među zemljama u kojima je put od 4 do 13 noćenja najmanje zastupljen, kao i u Grčkoj, Turskoj, Mađarskoj i Letoniji.

Srbija je, takođe, među zemljama sa natprosečno visokom zastupljenošću besplatnih noćenja na odmorima – smeštaj je prošle godine platilo 20 odsto građana Srbije koji su prošle godine proveli manje od četiri noći na putovanju i Srbija je po tome šampion u Evropi.

Za boravak od najmanje četiri noći 39 odsto ispitanika u Srbiji je platilo smeštaj, a taj procenat je niži samo u Estoniji (36 odsto) i Litvaniji (37 procenata).

Prošle godine je u svim zemljama izuzev Turske (44 odsto) i Srbije (42 odsto) većina ispitanika imala najmanje jedno noćenje na privatnom ili poslovnom putovanju.

Interesantno je da građani Srbije, iako su u dnu lestvice po putovanjima, nisu među zemljama gde je nedostatak novca najčešće navođen kao razlog.

Među ispitanicima koji nisu išli na putovanje u 2011. finansijske razloge su najčešće navodili građani Bugarske (71 odsto), Grčke
(70 odsto), Mađarske (66 odsto), kao i Irske i Rumunije (po 62 odsto).

Prošle godine najpopularnije destinacije za odmor bile su Španija i Italija (po 17 odsto), Francuska (16 odsto), Nemačka (13 odsto) i Velika Britanija (10 odsto).
Gdestinacija