Prolećni raspust (eng: spring break – negde poznat i kao martovski raspust, nedelja učenja, nedelja čitanja ili uskršnji raspust) je pauza koja se pravi u proleće na univerzitetima i u školama u Americi, Kanadi, Kini, Koreji, Japanu, Tajvanu, Meksiku, Engleskoj pa i u Srbiji.

Još su u staroj Grčkoj i Rimu pre 2000 godina mladi na zabavama slavili dolazak proleća i radovali se praznicima i toplom vremenu. 

U Americi, prolećni raspust na koledžima i univerzitetima je obično između februara i aprila, zavisno od ispitnih rokova i praznika. U Kanadi, osnovci i srednjoškolci imaju nedelju dana odmora u martu. Datumi variraju od mesta do mesta.

U Engleskoj, školarci su na dvonedeljnom odmoru tokom uskršnjih praznika. U Japanu prolećni raspust počinje u martu (kada se završava akademska godina) i traje do 1. aprila (kada počinje nova godina). U Gvatemali, školarci su na odmoru nedelju dana tokom Uskrsa, dok zaposleni uživaju samo 3 dana odmora.

U Meksiku se odmaraju poslednje dve nedelje marta, obično tokom Uskrsa i nedelju dana pre ovog praznika. U Brazilu se ova nedelje odmora zove još i "dosadna nedelja" i obuhvata dva praznika 12. i 15. oktobra.

Od kraja Drugog svetskog rata do 1980. Fort Loderdejl (Fort Lauderdale) na Floridi je bilo popularno mesto za odmor među studentima tokom proleća. Za to je zaslužan čovek po imenu Džordz Voren "Bob" Džil Mlađi, koga su još i zvali "ocem fortloderdejlskog prolećnog odmora".

Fort Loderdejl je postao popularan među studentima kada je plivački tim Kolgejt univerziteta došao ovde da vežba tokom odmora 1935. Film iz 1960. Where the Boys Are, u kom devojke sa koledža na odmoru u Fort Loderdejlu upoznaju momke, učinio je da ovo mesto postane još popularnije.

Nakon što su se stanovnici žalili na haos koji turisti ovde prave, lokalna vlada je donela niz pravila o pravljenju žurki u ovom mestu 1985. godine. 1989. je broj turista opao sa 350.000 (koliko je iznosio 4 godine ranije) na 20.000.

Ovo je bila posledica zakona kojim je starosna granica za kupovinu alkohola bila povećana na 21 godinu.

Studenti su mahom krenuli u Daytona Beach, gde zakon nije bio tako oštar (oko 200.000 studenata je dolazilo ovde tokom proleća), ali i ovde se vrlo brzo desilo isto što i u Fort Loderdejlu.

Panama City Beach, na Floridi je veoma popularna destinacija tokom prolećnog raspusta jer je blizu koledžâ koji se nalaze na jugu. Studenti su ovde dobrodošli a "prolećni raspust" je veoma bitan faktor za ekonomiju grada.

South Padre Island u Teksasu, i Fort Myers Beach na Floridi, su takođe popularne destinacije među studentima tokom prolećnog raspusta.

A jedna od najpoznatijih destinacija na jugozapadu, koju popularizuje i MTV, je Lake Havasu City u Arizoni. Las Vegas je takođe jedna od top destinacija. Popularne destinacije van Sjedinjenih Država su Kankun, Kabo San Lukas, Akapulko, Barbados, Mazatlan, Puerto Valjarta, Dominikanska Republika, Jamajka, Bahami, Kuba i druge.

Avionske karte za ova mesta se mogu naći po veoma povoljnim cenama tokom proleća a starosna granica za kupovinu alkohola je dosta niža.

Velike kompanije kao što su Coca-Cola, Gillette, MTV, ogranci oružanih snaga Amerike su itekako aktivne na ovim prolećnim lokacijama. Neki fakulteti nude i "alternativne prolećne odmore" gde studenti imaju priliku da volontiraju ili da se bave humanitarnim radom tokom prolećnog raspusta.

I školarci iz Srbije znaju da se zabave

I u Srbiji je poslednjih nekoliko godina popularno ići i zabaviti se u vreme prolećnog raspusta. Tako je za sada najpopularnija ekskurzija na mađarskom jezeru Balaton koji se nalazi u ponudi mnogih naših turističkih agencija, a udaljeno je od Beograda 480 kilometara.

Jezero Balaton je najveće jezero Centralne Evrope koje nazivaju još i Mađarsko more, a poznato je kao prestonica zabave i mesto održavanja jednog od najvećih evropskih open air festivala elektronske muzike – Balatoun Sound.

Popularni su i raftinzi na Drini i Tari, kao i obilazak evropskih gradova, takođe uz prateće žurke i zabave. Ove ekskurzije traju oko 3, 4 dana a cene im se kreću od 40 do 150 evra.
Izvor: B92