Proleće je pravo vreme za obilazak vojvođanskih imanja. Tokom leta biće organizovane i razne kulinarske ili slamarske radionice.

Proleće je pravo vreme za obilazak vojvođanskih imanja. Tokom leta biće organizovane i razne kulinarske ili slamarske radionice. 

Proleće je, konačno, pomilovalo i ravnicu, pa su već prethodnog vikenda i salaši, te nepatvorene oaze mira rasute po srpskoj Panoniji, imale neuporedivo više posetilaca, nego tokom dugih i hladnih zimskih meseci. Ukupno njih tridesetak preuređeno je u turističke objekte sa osnovnom idejom da posetiocima omoguće romantičan, okrepljujući susret sa mirom i toplinom prohujalih vremena.

Gosti će i ovog proleća na Majkinom i Cvetnom salašu moći gotovo da opipaju jedan drugačiji, mnogo spokojniji način života.

"Već prvih dana aprila krenuće niz zanimljivih radionica, poput kulinarske, ali za stara bačka jela, ili slamarske, za izradu predmeta od slame", potvrđuje Ivana Gabrić, direktorka Etno-kompleksa „Majkin salaš", koji se prostire na četrdesetak hektara nadomak jezera Palić. "Tu je i ergela konja, veliko jezero, bogati voćnjaci i vinogradi…"

Vinarija „Zvonko Bogdan"
U okolini Subotice je, inače, smešten najveći broj salaša, pa bez njega nije ni pre godinu dana otvorena ekskluzivna Vinarija „Zvonko Bogdan".

"Naš salaš zimi može da primi šezdesetak, a u proleće i leto dvostruko više gostiju", kaže Zvonko Živanić, direktor vinarije. "Apsolutni mir i raskoš hrane i, naročito, vina je ono što im sada nudimo, a planiramo i izgradnju soba za smeštaj. Ovih dana će, inače, u podrumu same vinarije proraditi degustaciona, a uskoro i klub-sala ‘Zvonko Bogdan’".

Kada se od Subotice krene ka jugu, šteta je ne svratiti na salaš „Kraljica voća", nadomak Sente. Ušuškan u srcu plantaže kajsije po kojoj je i dobio naziv, i on nudi zaista autentičan doživljaj ravnice, uključujući i romantične vožnje fijakerom, plovidbu brodićem po obližnjoj Tisi…

"Ove godine akcenat nam je i na visokom lovnom turizmu", dodaje Mile Jovičić, vlasnik objekta koji ima i šest dvokrevetnih soba kategorisanih sa četiri zvezdice. "Okolina je bogata srnećom divljači, a uskoro nam stižu i prvi lovci iz Austrije i Nemačke".

Još malo južnije, kod Malog Iđoša, na jednom prelepom uzbrešku Telečke visoravni, celom pod bagremovima, je i „Salaš Katai", sa starinskim ekonomskim dvorištem i bukvalno svim vrstama domaćih životinja koje su, nekada, živele na salašima.

"I dalje ostajemo verni opredeljenju da budemo škola u prirodi, uglavnom za decu iz velikih gradova, a interesovanje ne jenjava", veli vlasnik Geza Katai. "Imamo smeštaj za sedamdesetoro dece, a u samom mestu smo upravo završili i četiri nova aprtmana".

A među desetak salaša načičkanih u okolini Novog Sada, najpoznatiji je onaj označen brojem 137, u ataru Čeneja, sa starom preuređenom domaćinskom kućom, hladom oraha i bagremova, puno prelepih konja…

"Imamo osam svojih, a još deset u našim štalama drže uzgajivači mahom iz Novog Sada", kaže Saša Il, direktor "Salaša 137". "Reč je o uglavnom preponašima, od kojih su mnogi u samom vrhu u Srbiji, pa, uz ostalo, imamo i školu preponskog jahanja".

Salaši
* Rokin salaš – Palić
* Vinski salaš Cuvardić
* Salaš Katai – Malog Iđoša
* Salaš Jelen
* Mitin salaš
* Salaš 137 – Cenej
* Majkin salaš
* Zekin salaš
* Salaš Stremen
* Salaš Volić
* Salaš 84 – Kać
* Kapriolo salaš – Bačka Topola
* Art salaš Višinka – Sombor
* Naš salaš – Cenej
* Dida Hornjakov salaš – Sombor
* Babin salaš
* Salaš Đeram
* Cvetni salaš – Palić
* Perkov salaš
* Debeli lad

Izvor: Večernje novosti