Divno je biti dete, a pogotovo ukoliko imate roditelje koji mogu da vam priušte odlazak u goste kod omiljenih igračaka!

Rimsko carstvo sa koloseumom, gusarski zaliv sa pećinom, policijska stanica sa zatvorom, špijunski štab i svemirska sonda ili kompletan železnički čvor – samo su delić zabavnih parkova \"Lego\", \"Plejmobil\" i \"Tomas\" igračaka. Pomenute igračke postale su kultne, a njihova globalna popularnost dovela je do toga da se izgrade i ogromni parkovi u kojima deca mogu da uživaju. 

Legoland

Legoland (foto Wikimedia)

Najpoznatiji \"Legolend\" zabavni parkovi nalaze se na Floridi i u Kaliforniji, ali mališanima iz Srbije bliži su u Engleskoj, Nemačkoj i Danskoj. Pošto se nalaze na otvorenom i imaju sijaset ludih vožnji, njih je najbolje posetiti od aprila do oktobra. \"Legolend\" u Vindzoru, nedaleko od Londona, otvara se 17. marta i nudi mogućnost da oni koji rezervišu do 13. februara ne plate smeštaj za decu.

\"Legolend\" se prostire na 150 hektara, nudi 55 vrsta vožnje i idealan je za decu uzrasta od tri do 12 godina. Najpoznatije vožnje su Avantura, Zemlja faraona, Zemlja Vikinga i Gusarsko prizemljenje, a mališanima se preporučuje peščani zamak i borba laserima.

Najpopularniji šou program je \"Majstor Bob\", a u martu počinju \"Zvezdane staze\". Najjeftinije noćenje sa doručkom (i besplatnom ulaznicom) u hotelu \"Legolend\" je 275 funti po sobi, ali smeštaj može da se nađe i po ceni od 100 evra u blizini zabavnog parka.

Samo ulaznica u \"Legolend\" u Nemačkoj jeftinija je i za četvoročlanu porodicu košta 108 evra. Legolend u Nemačkoj nalazi se između Minhena i Štutgarta, a nedaleko od Memingema, gde lete niskobudžetne avio-kompanije iz Beograda.

Playmobil

Playmobil (foto Wikimedia)

Tvorac plejmobila Hans Bek umro je pre tri godine, a kroz dve godine ove \"čičice\" veličine 7,5 centimetara (idealne za dečju šaku) slave 40. rođendan. \"Plejmobil fan-klub\" postoji u Atini, a zabavni parkovi u Parizu i Palm Biču. Najzanimljivije je posetiti klub na Malti, jer tom prilikom može da se vidi i fabrika u kojoj se prave figurice.

Cena ulaznica u Nemačkoj je pristupačnija od \"Legolenda\", a može da se nabavi već od 2,5 evra. Zanimljivo je da ulaz u \"plejmobil carstvo\" plaćaju samo deca, dok roditelji ulaze besplatno i imaju mnoštvo kafića na raspolaganju. U sve zabavne parkove najviše se isplati ići za rođendan, jer tada deca ne plaćaju ulaz i dobijaju poklon.

Park se prostire na 90.000 kvadrata, dok se zatvorena površina zabave širi na 5.000 kvadrata. Hotel i hrana su pravi doživljaj, jer šef kuhinje sprema hranu inspirisan igračkama. Noćenje u \"plejmobil\" sobi košta od 124 evra (po sobi), ali se \"plejmobil doručak\" naplaćuje šest evra!

Disneyland

Disneyworld (foto Wikimedia)

Prvi i najpoznatiji zabavni park na svetu, čuveni \"Diznilend\" postoji na pet mesta, u Anahajmu, Orlandu, Tokiju, Parizu i Hongkongu.

Pariski \"Diznilend\" se nalazi u predgrađu Pariza, na 35 minuta vožnje od centra grada i do njega se može stići posebnom linijom metroa. Sastoji se od dva zasebna dela Diznilend parka i Diznijevog studija. Na samom ulazu nalazi se Diznilend hotel. U istoj ulici su smeštene prodavnice, poslastičarnice, restorani i kafei.

Ostatak parka je podeljen na četiri zone – Adventureland, Frontierland, Fantasyland i Discoveryland. U okviru parka nalaze se vozići, začarana Snežanina šuma, zamak iz bajke, kuća straha, brod za krstarenje, letilice i svemirski brodovi, gusarske pećine… Diznijev studio je manji i u njemu su sve vožnje u vezi s igranim filmovima.

Barbie
Najpopularnija lutka inspirisala je hotelijere da joj posvete hram! Verovali ili ne, postoje ljudi koji žele da usreće svoje ćerke time što će im ispuniti najluđu fantaziju da žive, makar jedan dan, kao barbi. Lutka je napunila 50 godina, ali njen apartman sa ružičastim francuskim ležajem, roze lampama i tepihom, kao i njenim fotografijama, izuzetno je tražen. Čak tri hotela imaju \"Barbi apartmane\": The Plaza Athenee Hotel u Parizu, The Palms Hotel u Las Vegasu, Maritim Hotel u Nemačkoj, kao i neki Hilton hoteli. Noćenje u \"Barbi\" apartmanu može da se nađe od 129 evra.

Draytonmanor

Tomas (foto Wikimedia)

Svako ko misli da ostrvo Sodor ne postoji – mnogo greši! Prvi \"tomas voz\" napravljen je u SAD i decenijama vozi raspamećenu decu. Evropski dom najpopularnijeg vozića na svetu \"tomasa\" i njegovih drugara nalazi se u Engleskoj (Stafordšir), u Drejton Mejnor parku.

Ovaj dom prostire se na 6.000 kvadrata u prelepom parku i omiljeno je vikend stecište engleskih porodica i ljubitelja vozova. U Sodoru, dakle, nude 12 tematskih vožnji i prostor za igranje sa vozićima \"tomas\",\"persi\", \"rozi\"…
Izvor: Večernje novosti