Želite da znate koja je tajna savršenog odmora? Provedite 6 noći van kuće, letite najmanje 9 sati i putujte sa partnerom ili 4 prijatelja.

To je formula za srećan odmor koju su osmislili matematičar, psiholog, i grupa stručnjaka za putovanja za sajt Expedia.com.au. 

Prilika da napravite prijatelje ljubomornim putem društvenih mreža kao što Facebook i Twitter je takođe visoko rangirana, kao i bezbedno putovanje sa mnogo aktivnosti na kome će se isplatiti svaki potrošeni dinar.

Dobra hrana, vremenski uslovi, destinacija i hotel su takođe bitni faktori.

Doktor matematike Rupert Mekalum rekao je da je tim intervjuisao više od 1000 Australijanaca i analizirao njihove odgovore kako bi odredio koji su to bitni faktori doprineli njihovom uživanju na odmoru.

Zatim su koristili prefinjene matematičke tehnike kojima su istražili vezu između individualnih faktora i celokupnog uživanja. Istraživanje je pokazalo da su najzadovoljniji Australijanci proveli 6 noći na odmoru i putovali najmanje 9 sati do svoje destinacije. Mi ovo ne moramo da imamo u formuli imajući u vidu koliko je Australija udaljena od ostalih zemalja, ali možda su ostali faktori zaista pun pogodak?

Takođe, putovali su u grupama od 2 ili 5 osoba. Psiholog Meredit Fuler kaže da to koliko let traje ističe da su Australijanci radoznali i voljni da putuje duže kako bi iskusili novu kulturu, kuhinju i aktivnosti. Ona dodaje da su najbolje funkcionisali u grupama od po 5 i 7 osoba.

"Grupa od 5 osoba je idealna i tako se dobija ono najbolje od svake osobe: manje su šanse za individualne konflikte, ima više mentalne stimulacije i dovoljno različitih interesa čime možemo da proširimo sopstvena iskustva".

Istraživanje je takođe pokazalo i da 2/3 Australijanaca koristi društvene mreže na putovanju. Dr Fuler kaže da se više ne radi o onome "voleo bih da si ovde" već "ja sam ovde a ti nisi".

"Australijanci vole pozitivne odgovore i divljenja koja ove mreže donose. Zato je kačenje slika i komentara, možda i zarad izazivanja izvesne doze zavisti, normalan sled tokom putovanja,” objašnjava Fuler.

Dr Mekalum kaže da je sjajno to što su matematičari uspeli da pruže nove i neočekivane rezultate i podstaknu ljude da uživaju u životu. Istraživanje je pokrenuto da bi se lansirao Expedia Holidays, novi servis za rezervacije koji vam omogućava da sami kreirate svoj odmor.
Izvor: B92