Palata koja je delom muzej, a delom kraljevska rezidencija otvorena je posle renoviranja vrednog dvanaest miliona funti, a zvaničnici se nadaju da će postati i važno turističko mesto u Londonu.

Kustos Kensingtonske palate Džoana Maršner nada se da će renovirana zgrada promeniti dosadašnja uvrežena mišljenja o kraljevskim palatama time što će ponuditi "velike, veličanstvene zlatne sobe" koje ljudi očekuju, ali i lične predmete poput dečjih cipelica kraljice Viktorije ili raznih haljina princeze Dajane. 

"Nadam se da će ono što smo uradili podstaći ljude koji su uvek mislili da kraljevska palata nije za njih da vide da su ove izvanredne zgrade deo kako DNK samog grada tako i njih samih", rekla je ona.

Palata Kensington nalazi se u centralnom Londonu i sa svojom oplatom od crvene cigle prilično se razlikuje od sive Bakingemske palate u kojoj živi kraljica Elizabeta druga.

U njoj je živelo šest britanskih monarha, uključujući i Viktoriju koja je tu provela detinjstvo, a sada se u okviru nje nalazi nekoliko kraljevskih apartmana – zapravo džordžijanskih kuća. U jedan od njih će se iduće godine useliti Vilijam i Kejt Midlton.

Palata ima i desetine soba koje su otvorene za javnost. Na spratu se nalazi izložba posvećena kraljici Viktoriji i zainteresovani će moći da vide sobu u kojoj je rođena, njene privatne stvari ali i dokumenta iz braka sa princom Albertom. Za javnost su otvorene i sobe kralja Vilijama trećeg i kraljice Meri.

U godini kraljičinog dijamantskog jubileja i Olimpijskih igara očekuje se velika poseta britanskih i stranih turista.
Izvor: mondo.rs