Predstavljamo pet najvažnijih lokacija u Njujorku na kojima su snimani blokbasteri…

U Njujorku je snimljeno hiljade filmova i serija, od "Kuma" do serije "Seks i grad" i njenih filmskih nastavaka. Vudi Alen je do skora snimao uglavnom filmove u i o Njujorku, dok nije "otkrio" Evropu. Predstavljamo nekoliko "najslikanijih" lokacija, koje su nezaobilazne kako za filmadžije tako i za turiste… 

1. Bruklinski most
Most koji povezuje Bruklin i Menhetn jedan je od najprepoznatljivijih simbola Velike Jabuke. Šetnja preko mosta pruža odličan pogled na nebodere, ali i finansijski centar Njujorka. Ništa manje nije zanimljiva ni konstrukcija mosta koji je završen 1883. Dugačak je 1825 metara, a svakog dana preko njega pređe oko 150.000 automobila. Srednji deo rezervisan je za pešake i bicikliste.

Na ovom mestu snimljen je i film "Brooklyn Bridge", istoimena serija, ali jedan od poslednjih uspešnih je "Nemogući susret" sa Metom Dejmonom i Emili Blant. U ovoj fantastici i most izgleda fantastično!

2. Vošington skver park
Vil Smit je snimio film "Ja sam legenda", a lik koji tumači u ovom SF hororu uglavnom vreme provodi u Vošington parku koji se nalazi u sklopu predivnog Grinvič Vilidža. Park je nedavno ulepšan, a potrošeno je neverovatnih 16 miliona dolara. Zgrade oko njega pripadaju njujorškom univerzitetu, a atrakcija je slavoluk izgrađen u čast Džordža Vošingtona. Park je središte kulturnih događaja i omiljeno okupljalište mladih.

3. Sentral park
U ovom parku je, takođe, snimljeno više od hiljadu filmskih scena, a među najpoznatijima je ona u kojoj Brus Vilis u taksiju juri preko parka kako bi što pre stigao na odredište i spasao grad. Ali, "pluća" Njujorka nisu prilagođena auto trkama već sportskim aktivnosti, prvenstveno džogingu, zatim koncertima, mirnim šetnjama, pa i tribinama, čak i demonstracijama. Nažalost, postoji (neproveren) podatak da je park, što se tiče filmova i serija, najviše korišćen za scene ubistava.

4. Linkoln centar
Iako se radnja Oskarom nagrađenog filma "Crni labud" uglavnom vrti unutar četiri zida u pozorištu, scene snimljene na otvorenom i te kako su vredne. U sklopu Linkolnovog centra nalazi se i Metropoliten opera, kao i druga manja pozorišta i koncertne dvorane. Promenade i fasade zgrada nedavno su obnovljene.

5. Kip slobode
Kad kažete "Njujork" prva asocijacija je "Kip slobode". Razgledanje grada bez pogleda na Kip je nemoguće, nije humano. Statua je na Ostrvu slobode od 1886, a tokom ove godine biće završeni radovi, pa će turisti moći da je pogledaju i iznutra. Naziv spomenika je "Sloboda osvetljava svet", a u filmu "Isterivači duhova" jedan je od sporednih "likova".
Gdestinacija