Fjordovi su prava umetnička dela prirode, a kontrast leda, zelenih voda fjordova i planinskih vrhova ostavljaju bez daha…

Naseljena je sa 4.5 miliona stanovnika, prosečne starosti 55 godina. Najveći i glavni grad je Oslo. 

Prvo što se pomisli kada se spomene Norveška su prijatan život, predivna priroda, gostoljubivi ljudi i neopisiva hladnoća. Smeštena na Skandinavskom poluostrvu, jedna je od najsevernijih zemalja na svetu gde žive ljudi.

Srećom, ima klimu sličnu zapadnoevropskoj, zahvaljujući Golfskoj struji koja nosi toplu vodu iz Meksičkog zaliva preko Atlantskog okeana duž cele obale ove severnoevropske zemlje. Zbog mešanja toplih i hladnih okeanskih struja, Norveška je idealna za ribolov, pa je po izvozu morske hrane druga zemlja na svetu, a među prvima po visini životnog standarda i poštovanja ljudskih prava.

Norvežani jedu mariniranog, divljeg lososa pripremljenog na različite načine, sobovo meso, marmeladu od arktičkih bobica, haringe u sosu od senfa ili marinirane, različite riblje specijalitete. Odličan izbor slatkih jela i mlečnih proizvoda, a pogotovo poznati norveški sirevi biće vam sigurno interesantni. Običaj je da se umesto hleba jede kuvani krompir.
Izvor: LuxLife.rs