Skrenite sa uobičajenih turističkih trasa i otkrijte nesvakidašnja mesta širom Evrope, često skrivena od očiju javnosti…

Godine 1804, 30-godišnji francuski general Ogist Marmon, bivši ađutant cara Napoleona, sa armijom koja je brojala 18.000 vojnika, bio je stacioniran u Holandiji. Oni su holandsku obalu čuvali od očekivane invazije Britanaca. Ali do invazije nikada nije došlo. Da bi uposlio ljude, Marmon ih je angažovao da izgrade građevinu koju je opisao kao „večni spomenik koji će u vekovima koji dolaze buduće generacije podsetiti na naše prisustvo i koji će pobede Francuske i njenog vođe učiniti besmrtnim". 

Odlučio je da ona bude u obliku piramide, „jer će u ravnoj zemlji poput Holandije piramida ovakvih divovskih dimenzija delovati kao prava planina". Za samo 27 dana, njegovi ljudi podigli su 36 metara visoku konstrukciju od zemlje i peska, u blizini grada Utrehta.

Piramida je opstala do današnjih dana, čak iako Marmon nikada nije uspeo da je poploča kamenom i da podigne divovski spomenik kakav je planirao. Piramida je nazvana po jednoj od Napoleonovih najvećih pobeda i poslužila je kao inspiracija za veštačko brdo sa spomenikom u obliku lava u Vaterlou, mestu njegovog najvećeg poraza, u blizini Brisela u Belgiji.

Preuzeto iz Reader’s Digest Srbija