Skrenite sa uobičajenih turističkih trasa i otkrijte nesvakidašnja mesta širom Evrope, često skrivena od očiju javnosti…

Visoko na vrhovima Pirineja, na nadmorskoj visini od 2.877 m, nalazi se opservatorija Pic du Midi de Bigorre.

Posmatrani iz žičare koja putuje sa skijališta na La Monžiju, njen svetlucavi beli radio-toranj i teleskopske kupole pronašli su svoje mesto u jednom filmu o Džemsu Bondu, ali i u Ratovima zvezda gde su poslužili za tvrđavu na udaljenoj planeti. Astronomi su iz ove opservatorije fotografisali površinu Meseca, pripremajući se za svemirske misije Apolo. Osim toga, otkrili su i jedan mesec koji kruži oko Saturna, i nazvali ga Helena. I pogled na planetu Zemlju podjednako je spektakularan.

Sa svih strana se širi planinski masiv Pirineja stvarajući panoramski pogled koji oduzima dah, a priča se da tokom vedrih noći mogu da se vide svetla Bijarica na zapadu i Barselone na jugoistoku. Tokom pojedinih julskih popodneva sa vrha se mogu posmatrati čak i biciklisti trke Tour de France kako oznojeni grabe sve do vrhova uspona Kol du Turmale, smeštenog 760 m niže.

I kao da to nije dovoljno, skijama se možete spustiti sa vrha i provesti noć u jednoj od soba za najviše 19 gostiju koje su izvorno bile izdvojene za astronomske istraživače. Oprez: po lošem vremenu i usled vetra koji duva brzinom i do gotovo 300 km/h ova opservatorija može biti odsečena od ostatka sveta i po nekoliko dana. Pa se stoga spremite na dug boravak!
Preuzeto iz Reader’s Digest Srbija