Skrenite sa uobičajenih turističkih trasa i otkrijte nesvakidašnja mesta širom Evrope, često skrivena od očiju javnosti…

Logor za političke zarobljenike Perm 36 jedan je od očiglednih ali retkih podsetnika na milione ljudi koji su u Staljinovo vreme ugnjetavani, izgladnjivani, zatvarani, mučeni, ubijani. Samim tim, Perm 36 je veoma značajan istorijski spomenik. 

Ovaj logor za prinudni rad u selu Kučino, na planini Ural, 100 km severoistočno od Perma, poslednji je preživeli trag o skoro 1.000 gulaga u kojima su takozvani višemilionski neprijatelji sovjetske države živeli, radili i umirali.

Perm 36 je izgrađen 1946. prvobitno kao kamp za drvoseče, čiji su stanovnici sekli drva potrebna za ponovnu izgradnju ruskih gradova srušenih u Drugom svetskom ratu.

U vreme kada je konačno zatvoren, 1987, već je imao reputaciju najstrožeg kampa u SSSR, koji je bio rezervisan za političke disidente, borce za ljudska prava i antikomunističke protestante.

Sačuvan je kao istorijski muzej koji svedoči o političkoj represiji, a sačinjavaju ga osmatrački torenjevi, žičana ograda i hladne, turobne zatvorske ćelije: upozorenje svima nama o opasnostima diktatorskih režima.
Preuzeto iz Reader’s Digest Srbija