Skrenite sa uobičajenih turističkih trasa i otkrijte nesvakidašnja mesta širom Evrope, često skrivena od očiju javnosti…

Crkva Gospe od zdravlja (Nossa Senhora dos Remédios) nalazi se u gradu Lamego, na obalama reke Duro. Sagrađena između 1750. i 1905, ekstravagantnom mešavinom baroknog i rokoko arhitektonskog stila, s ponosom se šepuri kitnjastim crkvenim zvonicima i pozlaćenim oltarom ukrašenim raskošnom rezbarijom. 

Međutim, ono što ovo svetilište čini zaista posebnim jeste činjenica da se nalazi na vrhu uzvišenja do koga se dolazi kamenim stepenicama, čijih 686 stepenika i 9 terasa krasi obilje veličanstvenih statua, kapela, obeliska i fontana zbog kojih je dolazak do ovog svetog mesta neponovljivo iskustvo, baš kao i poseta samoj crkvi.

Ako vam se dopala pomisao da se penjete na 686 stepenika, evo još nekih čuvenih evropskih stepenica: Španske stepenice, Rim (138 stepenika); Katedrala Svetog Pavla, London (259 stepenika); Duomo, katedrala u Firenci (463 stepenika); Kelnska katedrala (509 stepenika); Ajfelov toranj, Pariz (704 stepenika, otvorenih za javnost, od ukupno 1.600 stepenika).
Preuzeto iz Reader’s Digest Srbija