Britanski Post Office Travel Money objavio je listu mesta koja su najjeftinija, odnosno najskuplja za letovanje.

U istraživanje je ušlo 40 letovališta, a susedna Hrvatska je zauzela visoko petnaesto mesto. Upoređene su cene prehrambenih proizvoda i potrepština koje turisti svakodnevno koriste na letovanju poput kafe, piva, mineralne vode (1,5 l), gaziranog soka, kreme za sunčanje, spreja protiv insekata, večere za dve osobe i kutije cigareta. 

Najjeftinije ćete proći u Šri Lanki gde ćete za navedene proizvode platiti oko 33,80 evra, što je upola manje nego u Hrvatskoj.

Na drugom mestu nalazi se Španija u kojoj je za iste proizvode potrebno izdvojiti 45,62 evra.

Među najjeftinijim zemljama našle su se još i Češka (47,86 evra), Bugarska (47,95 evra), Meksiko (53,26 evra), Mađarska (55,11 evra), Portugal (55,12 evra)…

Države poput Turske ili Egipta koje su nekada bile poznate po niskim cenama, iznenadile su skupim proizvodima.

"Najdublji džep" potrebno je da imate na godišnjem odmoru u Australiji, gde cena korpe iznosi nešto manje od 140 evra.

U odnosu na veličanstveni Dubai, korpa s odabranim proizvodima u Hrvatskoj je jeftinija samo za oko četiri odsto. Takođe, hrvatski proizvodi su povoljniji oko 12 odsto od istih na Malti i 34 odsto u odnosu na određena letovališta u Italiji.

Cena korpe vs. cena smeštaja
Cene najmanjeg apartmana tokom prošlogodišnje predsezone u Hrvatskoj su se kretale od sedam do devetnaest evra po osobi, što nas dovodi do zaključka da smeštaj jeftiniji od potrepština za odmor.

Tako će za cenu navedene potrošačke korpe (koja iznosi 70,61 evro) jedna osoba u apartmanskom smeštaju moći će da uživa deset dana u Vodicama, pet dana u Splitu, na Cresu ili Malom Lošinju ili oko četiri dana u Dubrovniku.
Izvor: business.hr; foto: Wikipedia