Iako se tačan datum menja iz godine u godinu, radost uskršnjeg putovanja uvek ostaje ista. Uskršnji praznici (koji ove godine padaju 6-9.4. za katoličke odnosno 13-16.4. za pravoslavne vernike) predstavljaju priliku da putnici na najbolji mogući način iskoriste destinacije između prolećnog odmora i vrhunca turističke sezone.

Madrid, Španija
Španci slavlje oko Uskrsa doživljavaju veoma ozbiljno. Tokom Strasne sedmice, (Semana Sante), koja traje od Cveti do Uskrsa, impresivne ulične procesije se mogu videti u većini gradova. Uprkos slavlju sve se odvija u nekako žalosnom tonu, ali na Uskrs on potpuno nestane, pa grad ‘eksplodira’ od svetla, boja i slavlja. 

Kada je u pitanju Semana Santa, potencijalni šok za one iz SAD dolazi od kostima kog je masa usvojila, a u kojem se u procesiji kroz ulice slave poslednji Isusovi dani. Ova odeća se naziva Capirote, a podseća na jezive haljine koje su nosili pripadnici zloglasnog Kju Kluks Klana.

Ako ste za malo akcije, možete se upustiti u šetnju dugu od nekoliko kilometara severo-istočno do jedne od najlepših zgrada, San Antonio de los Alemanes, crkvi koju su izgradili Portugalci u 17. veku i koja se smatra jednom od najlepših crkava u Španiji.

Rim, Italija
Ovo proleće biće prva prilika da u 2012. godini uživate na mediteranskom povetarcu bez dodatnog sloja odeće. Ako more nije vaš prvi izbor, možete otputovati u Rim kako biste iz prve ruke doživeli tradicionalne uskršnje rituale.

Na Veliki petak popodne tradicionalno se održava misa na vatikanskom Trgu Sv. Petra, a uveče papa predvodi Put krsta u rimskom Koloseumu. Uskršnji dan započinje jutarnjom misom na Trgu Sv. Petra, nakon čega papa obavlja propoved Urbi et Orbi.

Religiozno nastrojeni ili ne, shvatićete da je kultura tog grada neodoljiva. Svakako svratite u baziliku Sv. Petra kao biste videli Mikelanđelove i Berninijeve radove ili prošetajte rimskim ulicama i priuštite sebi kapućino u nekom od obližnjih kafića.

Sao Braš de Alportel, Portugal
Ovo je mali grad u Portugalu s nešto više od deset hiljada stanovnika, a odlikuju ga mnogobrojne crkvice i ugodne plaže, što mu daje prilično mirnu i miroljubivu atmosferu. Na uskršnje jutro svi stranovnici se okupe na jednom mestu kako bi učestvovali u jedinstvenoj ceremoniji, pa sa raznobojnim cvećem i šarolikim ukrasima dekorišu ulice.

Procesija kreće od glavne crkve, a predvode je sveštenici, kaluđeri i narod koji svako malo dovikuje slogane poput ‘Isus je vaskrsao’ i ‘Aleluja’.

Gradić ima mnoštvo plaža i restorana koji poslužuju ukusnu i tradicionalnu hranu svojstvenu tom kraju. Jeftini hoteli nude sobe po pristupačnim cenama od kojih je većina prazna čak i tokom festivalskih događanja.

Vašington, SAD
Tradicionalni White House Easter Egg Roll godišnji je događaj u sklopu kog su deca pozvana u Belu kuću kako bi na njeom travnjaku tražila sakrivena uskršnja jaja i uživala u poseti Uskršnjeg zeke.

Šetnja parkovima u Vašingronu nije ništa neuobičajeno u ovo doba godine. Dok je poznat prvenstveno zbog svojih političkih karakteristika, ovaj grad ima harizmu evropskog grada, a čak je proglašen jednim od najprijatniijih gradova za šetnju u SAD.

Ove godine Vašington će ugostiti stoti po redu godišnji Festival trešnjinog cveta od kraja marta i tokom aprila. Obično se radi o dvonedeljnom festivalu, ali ove godine produžiće se na pet sedmica jer ima preko stotinu događaja.

Kingston, Jamajka
Uskršnji festival na Jamajci se održava još od 1990. godine i svaki put započinje na plaži Žuver (Jouvert) u zoru na sam Uskrs i traje do kasno u noć. Cela parada završava izvođenjem muzičke kompozicije Road March koju izvode muškarci u šarolikim uniformama.

Calypso i reggae omiljeni su muzički žanrovi, a sviraju ih mnogobrojni lokalni bendovi. Glavni grad Kingston, naširoko je poznat po kriminalnim aktivnostima koje se odvijaju na njegovim ulicama, pa bi trebalo da budete na oprezu. Noćni klubovi i restorani za vreme trajanja festivala imaju produženo radno vreme.

Jerusalim, Izrael
Pobožni hrišćani koji slave Uskrs mogli bi da odu na hodočašće u Jerusalim, gde mogu posetiti mesta na kojima je Isus razapet i gde je vaskrsao. Uskršnjii značaj tih mesta čini Jerusalim jednim od najboljih destinacija za proslavu ovog praznika.

Masatlan, Meksiko
Sa svojim uskršnjim svečanostima Masatlan započinje treći najveći karneval na svetu, odmah nakon opštepoznatih karnevala u Rio de Žaneiru i Nju Orleansu.

Rumunija
Uskrs se smatra najvažnijim praznikom u Rumuniji, a raspoloženje u zemlji poprima festivalski ugođaj. Putnici koji traže uzbudljive javne svečanosti definitivno će uvrstiti Rumuniju na svoju listu top uskršnjih destinacija.

Viktorija, Australija
Svake godine krajem marta u australijskoj Viktoriji održava se Ostara Festival koji slavi paganski praznik Ostaru u sklopu koga se slavi proleće i plodnost. To je delom religijski događaj, delom muzički festival.
Izvor: magazin.net.hr