U novim smernicama koje je izdalo britansko Društvo za kardiovaskularne bolesti stoji da letenje avionom ne predstavlja rizik za zdravlje srca i krvnih sudova.

Smernice su objavljene u stručnom medicinskom časopisu \"Hart\", a zasniva se na postojećim dokazima i mišljenjima lekara koji se bave kardiologijom, pulmologijom i medicinom letenja. 

U smernicama stoji da putnici koji lete avionom udišu vazduh sa smanjenim postotkom kiseonika, što bi moglo biti rizično za ljude koji imaju problem sa anginom pektoris, srčanom slabošću, poremećenim srčanim ritmom ili su preboleli srčani udar.

Portal Moj doktor prenosi da su autori tih smernica istakli da nivo kiseonika u krvi za vreme letenja izgleda da ima malo ili nimalo uticaja na krvne sudove, naročito na kratkim do umereno dugim letovima.

Oni tvrde da putnici sa ozbiljnijim kardiovaskularnim poremećajima mogu leteti ako redovno uzimaju svoje lekove, izbegavaju uzbuđenja i imaju pristup kiseoniku u kabini i u vazdušnim lukama.

U uputstvu stoji i da ljudi koji imaju bolesti srca i krvnih sudova, ali nisu životno ugroženi, mogu, ako žele, leteti na komercijalnim linijama, jer letenje avionom ne predstavlja značajan rizik za njihovo zdravlje.

Stručnjaci ukazuju da restrikcije treba primeniti samo u slučajevima kada postoji značajan rizik da njihova osnovna bolest uzrokuje akutno pogoršanje.
Izvor: Mondo